Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 18.04.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Ko usreći druge, usreći i sebe

Iako živi od skromne penzije i lošeg je zdravstvenog stanja, Dosta Miki Bauer iz Frankfurta, uoči svakog većeg praznika, odlazi u Redakciju "Vesti" u Bad Filbel i donosi novčane darove za štićenike Humanitarnog mosta. Učinila je to i ovih dana kada hrišćani, srca ustreptalog od radosti, dočekuju Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu dobra nad zlim, života nad smrću.

- Ni kao sirotinjsko dete nisam mogla da pojedem komad hleba pred decom u čijim očima se glad videla. Svakom bih dala bar po zalogaj. Tako je i danas.

Kako bih mogla da sednem za sto zdela punih različitih jela, a da bar nekom nisam pomogla da tog dana ne bude gladan ili ne oseti radost praznika? - pitanjem počinje da odgovara Dosta Bauer na novinarsko pitanje zašto je odlučila da po 100 evra uputi sestrama Radetić, poslednjim nomadima na Pešteru i šestogodišnjem Aleksandru Smukovu iz Dobrinaca kod Rume.
 

POPRAVIĆE KOLIBU: Slobodanka i Miroslavka Radetić



I u nastavku razgovora, ova dobrotvorka koja ima više štićenika nego godina života, priča sa uzbuđenjem kao da je to njena prva donacija, otkriće koliko je prijatnije davati nego primati.

Svakom po zasluzi


Aleksandar Smukov, kome su oba oka amputirana zbog malignog tumora, samo je jedno od slepe dece za čiji vid se i Dosta Bauer borila i novcem i srcem. Nažalost, Aca nikada neće videti svoju dobrotvorku, čak i da im se putevi ukrste, ali znaće da ga ova divna žena voli kao unuka i ne može suze da zaustavi pri pomisli na njega i njegove sestre bliznakinje obolele od cerebralne paralize.


- Neka Dosta Bauer proslavi Uskrs onako kako je zaslužila - okružena ljubavlju svojih najmilijih - rekla je Aleksandra Smukov preuzimajući 100 evra.


- Imam 70 godina koliko i Miroslavka Radetić. Njena sestra Slobodanka samo je dve godine mlađa. Znam i šta znači razlika između hteti i moći.

One su i ovu zimu provele na planini, gazeći kroz smetove snega bez tople odeće i obuće u potrazi za hranom za svoje stado. Radile su to celog života i sigurna sam da im teško pada pomisao da se pridruže ostarelom i slepom bratu Vladi u kolibi podno planine. Ali, moraće.

Godine brzo prohuje, a starost je nemilosrdna kao i zime na Pešteru. Čestitajte im u moje ime Uskrs i kažite da ih pozdravlja Miroslavkina vršnjakinja i šalje mnogo poljubaca.

MILJENIK DOBROTVORKE: Aleksandar Smukov

Donaciju smo odmah prosledili poštaru Radoju Kuču koji se u ime svojih zemljakinja zahvalio Dosti Bauer i svim čitaocima "Vesti".


- Miroslavka i Slobodanka su na planini Giljevi. Ne mogu čudom da se načude kad sam se pojavio i doneo novac. Dobijale su one pomoć u hrani, odeći, obući od ovdašnjih humanitaraca, ali nikad novčanu.

Ja im ispričam sve što čujem od vas ili što mi vaši čitaoci kažu, a one slušaju, ne trepću.

Sećam se, nije bilo davno, kad sam im doneo prvih 200 evra rekle su da njima ništa ne treba, da im kupim hranu za stoku. Sad, međutim, i one poželeše udobniji dom. Dogovorili smo se da novac sačuvaju, pa da popravimo kolibu.

"Ne može ni Vlado sam", rekoše i opet potvrdiše svoju nesebičnost. I nomadskog života će se odreći i kolibu srediti ne zbog sebe nego brata - ispriča nam Radoje Kuč poslednji susret sa sestrama Radetić, a mi ćemo dodati: kakva donatorka takve štićenice.
 

Bravo, Radoje

 

Zaposleni u Redakciji "Vesti" u Sidneju odlučili su da pošalju 200 evra Radoju Kuču u znak zahvalnosti za sve što čini za štićenike Humanitarnog mosta na Pešteru.


- Ne mogu da verujem! Pa sve što radim za ovu sirotinju meni je uzgred! Ujutru moram u poštu, tu podignem donacije i što ih je više ja sam poletniji. Kakav bih poštar bio ako se ne bih radovao kad tim mučenicima neku dobru vest, poklon ili paru iz poštarske torbe predam, komšija ako im ne bih pomogao? Skroz ste me zbunili...

 

Poklon se ne odbija i prihvatam ga uz veliko hvala, ali pre svega što ste u vašim novinama pisali o nama i pomogli mnogima do sada... - govorio je zbunjeno Radoje Kuč koji iz Dolića svakog jutra kreće u selo Ugao gde stiže pošta i raznosi je u petnaestak sela, ne žaleći se na malu platu kojom izdržava suprugu i četvoro maloletne dece.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST I Aca obradovan pre praznika
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online