Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Prvo drva u šupu, pa prase u rernu

Ratnika obolelog od vijetnamskog sindroma, 36-godišnjeg Dejana Miloševića i njegovu majku Vesnu, obradovala je novčana donacija zemljaka iz Nemačke. Poštar je doneo na kućnu adresu poziv da podignu u banci podignu novac stigao iz Frankfurta na Majni.

Uvek zajedno: Dejan Milošević sa majkom Vesnom 

- Dobili smo 400 evra, što je za nas velika i dragocena pomoć. Kada smo pročitali: "Veliki pozdrav velikom Srbinu Dejanu od braće Srba iz Frankfurta na Majni" rasplakali smo se... - govori drhtavim glasom Vesna.


Oni se neizmerno zahvaljuju ljudima velikog srca koji su odvojili sredstva i tako im pomogli u planiranoj kupovini drva za ogrev, ali i neplaniranoj proslavi Uskrsa po pravoslavnim običajima.


Miloševići, koje smo pre pet godina pronašli usred zime u ledenom sobičku sklupčane i pokrivene jorganom, ćebadima, jaknama i kaputima, žele da veći deo novca iskoriste za nabavku drva. Zima im se tada uvukla u kosti i strah da se ne ponovi javlja se i leti kada je šupa prazna.


- Šupa se ispraznila, zima se ove godine otegla, a ovde kod nas na periferiji i u nezavršenoj zgradi je kao u Sibiru, duva severac i leti. Metar kubni je do 35 evra. Mi zimu prebrodimo sa osam do deset kubika. Gledaćemo da se obezbedimo za celu iduću zimu, a ostaće i da ljudski obeležimo Uskrs, onako kao i svake godine od kako su čitaoci "Vesti" preuzeli brigu meni i majci - priča Dejan.


Vesna je vredna žena, brižna majka, povremeno radi u Jumku kao kuvarica i život posvećuje Dejanu koji je dve godine i 17 dana kao dobrovoljac ratovao u istočnoj Bosni štiteći srpsku nejač od Višegrada do Sarajeva. Bio je u prvim redovima, sa 19 godina kao od brega odvaljen, kako kaže, lepo mu je stajala srpska uniforma koju je zadužio u Bijeljini. Nažalost, sa ratišta se vratio potpuno slomljen.
 

Imena priložnika

- Novac smo dobili od Gorana Jovića, Slobodana Mihajlovića, Žakline Tarić, Marinka Miškovića, Dušice Lukić i Gvozdena Anđića. Hvala im do neba! - kažu Vesna, čitajući spisak priložnika.
Kaže i da su se sa Goran čuli telefonom i popričali, što im je mnogo značilo jer ljudima u njihovom položaju vraća se samopouzdanje i želja za životom ako se neko seti da ih pita za zdravlje, da li im nešto treba, ako se seti da postoje.

- Redovno mu dajem lekove i odmah je bolje. Voli da se šeta, i ja gledam da je uvek čist, lepo obučen. Kupujemo na pijacu odeću i obuću. Važno da je novo, ispeglano i čisto i onda ne može da ne bude lepo. Brine me, mnogo je oslabio, nutkam ga stalno da jede, ali on odbija. Uvek mi govori kako treba da sačuvamo koji dinar, da ne trošimo previše na hranu. Boji se gladi, ko zna šta je sve prošao u ratu. Znam da je jedva spasen od promrzlina zadobijenih na Romaniji.... Ne mogu ni da pričam o noćnim morama koje je, dok nismo imali lekova, imao. Mnogo je patio za poginulim drugovima - kaže Vesna iskoristivši odsustvo sina iz sobe da mu svojom pričom ne bi ozleđivala stare rane.


Njegovim povratkom u sobu, vraćaju se i vedrije teme. Priča se o Uskrsu koji dolazi. O prazniku koji Dejanu mnogo znači. Želja mu je da kupe prase, da ga ispeku u rerni i pozovu brata sa snajom i ćerkicom na ručak. Brat živi u Vladičinom Hanu. Posle razvoda roditelja, pripao je ocu. Dejan tada nije imao ni dve godine i ostao je sa majkom. Otac je povremeno posećivao, a kad je Dejan otišao na ratište u Bosnu više nikad.


- Mislio je da sam poludeo što sam otišao da branim srpski narod u Bosni, a sada sigurno misli da sam definitivno lud i ne želi da me vidi. Posle svega, ne bi trebalo ni da pomislim na njega, ali ja sam hrišćanin i praštam mu. Svako nosi svoj krst i odgovara Bogu, sebi i ljudima za svoje postupke - navodi Dejan.


Želi da nam pročita citat iz knjige koju drži u ruci, a koja govori o humanosti i srpskom narodu.
 

Post za najdraže

Dejan zbog lekova ne može da posti ceo Uskršnji post.
- Postiće poslednju nedelju, za spas duša mojih najrođenijih i duša onih koji neprestano brinu o nama. Postiću i za moje drugove... Neka im Bog vaskrsne duše jer su svoja tela dali u Njegovu slavu štiteći svoj narod od raspamećenih zločinaca kojim u ratu broja nema - kaže Dejan.

- Za braću Srbe iz Frankfurta i sve čitaoce "Vesti" koje cenim i volim i koji nam puno pomažu, pročitaću nešto što mi govori da sam u pravu bio kada sam svoj mladi život stavio u službu našem rodu: "Za vreme rata protiv Bugarske u žestokim okršajima 1884/85. godine svakodnevno je stradalo sve više vojnika. Ali, za razliku od Srbije koja svoje ranjenike zbrinjava, Bugarska nema organizovan vojni sanitet, a njihovi ranjenici, prepušteni sami sebi, ostajali su na mestu ranjavanja. Zbog toga Evropa prikuplja pomoć i konvoji sa sanitetskim materijalom spremni su da krenu za Bugarsku. Između evropskih konvoja i Bugarske isprečio se front sa srpskom vojskom. Tada se događa nešto što se u istoriji ratovanja ne beleži ni do tada, a ni kasnije: na zahtev lekara austrijskog Crvenog krsta, Vlada Srbije je odobrila vojnoj komandi da za jedan dan prekine rat, otvori liniju fronta i propusti sanitetski transport koji je iz Beča upućen u Sofiju. I ne samo to - Srbija se pridružuje apelu iz Evrope, otvara svoje vojne magacine, dodaje lekove, ćebad, krevete i sve ono što je neophodno za otvaranje jedne bolnice u Bugarskoj. Tako Srbija prilaže svoju pomoć i zalihe neprijateljskoj zemlji sa kojom je u ratnom stanju."


Dejan nas ispraća sa knjigom u ruci, govoreći tiho: "To je moj narod." Vesna već pravi spisak sa kupovinu jaja koje će bojiti, potom namirnicama za tortu i sve što ide uz reš pečeno prase.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dva ratna druga
HUMANITARNI MOST Ne predajemo se
HUMANITARNI MOST Muke po ratniku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online