Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 01.04.2011.
12:00
Z. Marjanović - Vesti - Foto: A

Baka Boža puna je želja i planova

U kakvoj bedi živi 77-godišnja Božidarka Aksentijević iz takovskog sela Boljkovci vidi se još na ulasku u dvorište usamljene kuće do koje je sve teže prići od korova. Drveni vajat, star, prema rečima Božidarke, preko sto godina, krije istinu da starica već više od četiri decenije nema krevet i spava u ukopanoj rupi u zemljanom podu. Vodu u vajatu nikada nije imala, osim kada je kiša i kada se tope snegovi jer joj krov vajata već odavno prokišnjava, a struja joj je isključena još pre dve decenije. Sve što Božidarka Boža ima, računajući i sećanja, nalazi se u prostoru vajata površine jedva nekoliko kvadrata.

Iznenadnog gosta, koji joj je doneo 50 AUD Ranke Dragić iz Melburna, Božidarka je dočekala na drvljeniku koji se nalazi na samom pragu vajata, što je i razumljivo jer zimi, kada su veliki snegovi, ne može dalje od nekoliko koraka od vrata.

HVALA RANKI DRAGIĆ: Božidarka Boža Aksentijević


 

Granje koje prikuplja oko kuće Božidarku je spaslo smrzavanja. Drva za ogrev ima svuda oko kuće, ali, kako kaže, sekira joj je iz dana u dan sve teža, te se greje granjem koje po ceo dan privlači do vajata.


- Ranije mi samoća i nemaština nisu toliko smetali, ali iz godine u godinu sve mi je teže jer nemam nikoga ko bi mi pomogao. Ma ne smeta mi ni to što i dalje spavam u svojoj rupi u podu jer sam se nekako navikla i ne znam kako bih se privikla na krevet, ali najveći problem mi je brašno, gas za lampu i sveće jer bih ponekad uveče sedela malo duže. Nema se ni za šećer, so, brašno...

ma, para nemam ni za šta. Eto, zbog svega toga sam toj gospođi Ranki do neba zahvalna na novcu koji mi je poslala iako i dalje ne znam kako ona zna kako živi neka baka Boža iz Boljkovaca?

Kada bi se moglo, a znam da je nemoguće jer je ta Australija mnogo daleko, najviše bih volela da joj uberem i pošaljem, kada stignu za branje, najlepše šumske jagode kojih ima svuda oko moje kuće, ili šumske pečurke. Poručujem joj da ću misliti na nju uvek, a posebno kada budem brala šumske jagode i pečurke koje su meni mnogo puta jedina hrana - poručuje baka Boža Aksentijević svojoj dobrotvorki.

Kupiću krevet

 

Ispraćajući reportere "Vesti", baka Božidarka nam reče da će donacijom Ranke Dragić kupiti krevet, posle decenija spavanja u zemljanoj rupi. - Videćete ga kad ponovo dođete - uvereno će starica.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online