Četvrtak 2. 5. 2024.
Servisi

Državljanstvo

 

Kada se dodeljuje državljanstvo, od novih državljana se traži:

  • da polože zakletvu na lojalnost Australiji i njenim stanovnicima,
  • da usvoje njihove demokratske stavove,
  • da poštuju njihova prava i slobode i
  • da podržavaju i poštuju zakone Australije.


Moderno državljanstvo se takođe zasniva na osećaju pripadnosti naciji i trajnoj odanosti onome što je Australijancima zajedničko.

 

S tim na umu i uz podršku vlade, od novih državljana se očekuje da savladaju osnove engleskog jezika.

 

Od njih se takođe očekuje da znaju nešto o istoriji i nasleđu Australije, o našoj zemlji i njenim ljudima, kao i o jedinstvenoj nacionalnoj kulturi koja je vremenom nastala u Australiji.

 

Za više informacija o državljanstvu, pogledajte: www.citizenship.gov.au

 

 

MOGUĆNOST DA PODNESETE MOLBU ZA AUSTRALIJSKI PASOŠ DA BISTE
SLOBODNO ULAZILI U AUSTRALIJU


Samo australijski državljani imaju pravo da podnesu molbu za australijski pasoš, i

samo australijski državljani imaju pravo da ulaze i slobodno borave u Australiji.
 

 

MOGUĆNOST DA DECU ROĐENU U INOSTRANSTVU REGISTRUJETE KAO AUSTRALIJSKE DRŽAVLjANE PO POREKLU


Australijski državljani koji žive van Australije kada im se rode deca, mogu da registruju tu decu kao australijske državljane u bilo kom australijskom  diplomatskom predstavništvu u inostranstvu.

 

To znači da će i njihova deca imati sve privilegije australijskog državljanstva, čak i ako nisu rođena u Australiji.

 

 

KAKO IZGLEDA TEST ZA DRŽAVLjANSTVO


Test za državljanstvo se polaže pismeno, na kompjuteru. Na pitanja je dato više odgovora od kojih treba da izaberete tačan odgovor. Test je sastavljen tako da proveri da li imate osnovno znanje engleskog jezika. Testom se takođe proverava vaše znanje o Australiji i o dužnostima i privilegijama koje državljanstvo podrazumeva.


Test se sastoji od 20 pitanja koja se nasumce odabiraju od postojećih 200 pitanja. Da biste položili ispit, morate tačno da odgovorite na 60 posto pitanja, uključujući i tačne odgovore na tri pitanja o dužnostima i privilegijama koje idu uz državljanstvo.


Testovi za državljanstvo se polažu u svim kancelarijama Ministarstva za imigraciju i državljanstvo (Department se takođe redovno organizuju i na Australije.


Test obuhvata pitanja o:

  • istoriji Australije
  • geografiji Australije
  • ljudima Australije
  • vrednostima/idealima Australije
  • sistemu vlade
  • dužnostima i privilegijama koje idu uz australijsko državljanstvo.

 

 

AKO IMATE NEKE SPECIJALNE POTREBE


Od većine ljudi se očekuje da će steći jezičke veštine koje su potrebne za polaganje testa za državljanstvo bez ičije pomoći. Osobama kojima je potrebna pomoć zato što ne znaju dobro da čitaju na engleskom, službenik može da pročita pitanja i moguće odgovore.

 

Od vas se i pored toga traži da imate dovoljno znanja da razumete ta pitanja i da ispunite zahteve za dobijanje državljanstva.

 

Da biste imali pravo na ovu pomoć, morate da završite minimalnih 400 časova engleskog u okviru Programa za učenje engleskog za odrasle doseljenike (Adult Migrant English Programme - AMEP), i AMEP ustanova mora da potvrdi da u čitanju niste postigli nivo kompetencije koji je potreban za test. Pomoć će dobiti i osobe koje ne znaju dobro da se služe kompjuterom, kao i invalidi.

 


POSLE TESTA


Ministarstvo za imigraciju i državljanstvo će vam saopštiti rezultate testa.

 

Ako položite, dobićete informacije o tome kako da predate molbu za državljanstvo.

 

Ako ne položite, objasniće vam se rezultati i dobićete informacije o tome kako da se pripremite za ponovno polaganje testa.

 

Kada položite test, možete da predate molbu za državljanstvo elektronski, preko interneta www.citizenship.gov.au, poštom ili lično u bilo kojoj kancelariji ministarstva.

 


ZAKLETVA ZA AUSTRALIJSKO DRŽAVLjANSTVO


Kada uspešno završite test i ako vaša molba za državljanstvo bude odobrena,
moraćete da položite zakletvu na odanost.

 

To je obično javna svečanost na kojoj slavite to što postajete formalni član Australijske zajednice.

 

Na svečanosti će se od vas tražiti da položite zakletvu na odanost kao državljanin Australijske zajednice, a to se obično zove Zakletva za australijsko državljanstvo (Australian Citizenship Pledge).


VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online