Četvrtak 2. 5. 2024.
Servisi

Novac

 

Finansijske usluge


U Australiji ćete naći veliki izbor bankarskih, osiguravajućih, penzionih i investicionih proizvoda i usluga. Finansijske proizvode i usluge mogu da prodaju samo firme koje imaju dozvolu od države. Prodaja finansijskih usluga bez dozvole je protivzakonita.


Understanding Money vebsajt - link


Ako želite da uložite žalbu na usluge koje se tiču deponovanja novca, poslovnih zajmova, osiguranja, penzionih fondova, ulaganja i finansijskog saveta ili ako niste sigurni ili ste sumnjičavi prema ponudi za ulaganje, nazovite Australijsku komisiju za hartije od vrednosti i investicije (Australian Securities and Investments Commission - ASIC):
ASIC informativna služba 1300 300 630
ASIC vebsajt www.fido.asic.gov.au


Bankarstvo


Bankarske usluge pružaju banke, stambene zadruge i kreditna udruženja. Da biste podigli novac možete otići u banku ili upotrebiti bankovnu karticu i vaš PIN (lični broj za identifikaciju) da izvadite gotovinu iz ATM-a (bankomata). Nemojte da upisujte vaš PIN na bankovnu karticu. Ako vam ukradu bankovnu karticu ili je izgubite - prijavite to odmah vašoj banci.


Zajmovi i krediti


Zajam ili kredit je kada vi pozajmite novac i pristanete da ga vratite kasnije sa dodatnim dugom, poznatim kao kamata. Neke vrste zajmova su lični zajmovi, zajmovi za kupovinu kuće, zajmovi za kreditnu karticu i kredit za prekoračenje računa. Cena zajma varira znatno zavisno od vrste zajma, zajmodavca, roka otplate, kamatne stope, takse i troškova. Važno je da znate da ne bi trebalo da uzimate zajam ili da koristite kreditnu karticu ako ne možete da otplatite taj iznos.


Ako vam postane teško da otplaćujete zajam zbog bolesti ili zato što ste ostali bez posla, možete da tražite da vam se način otplate promeni. Ako vam treba pomoć stupite u kontakt sa:
Centrelink’s Financial Information Service 13 2300
(Centrelink-ova finansijska informativna služba)


Finansijski savetnici pružaju besplatan i poverljiv savet. Da biste našli finansijskog savetnika blizu vas, kontaktirajte Australijsku komisiju za hartije od vrednosti i investicije (ASIC) ili Centrelink-ovu finansijsku informativnu službu.


Osiguranje


Osiguranje je kada plaćate određeni iznos novca svake godine da biste se zaštitili od rizika da izgubite novac ako nešto ne bude išlo kako treba. Uobičajene vrste osiguranja su osiguranje kuće i pokućstva i osiguranje automobila. Ako ste vlasnik automobila, obavezno morate imati osiguranje (third party insurance) da biste imali
pokriće ako povredite nekoga u saobraćajnoj nezgodi. Možda biste takođe želeli da izvadite kasko-osiguranje koje će vam pružiti veće pokriće.


Pomoć oko poreza (Tax Help)


Australijska poreska godina (ili 'finansijska godina') traje od 1. jula do 30. juna. Po australijskom zakonu većina ljudi treba da preda poresku prijavu Australijskoj poreskoj upravi između 30. juna i 31. oktobra svake godine.


Tax Help
stoji na raspolaganju osobama sa niskim prihodom, uključujući starije osobe, osobe različitog kulturnog i jezičkog porekla, kao i osobe koje su poreklom Aboridžini i ostrvljani Toresovog prolaza ili invalidi.

 

Tax Help je besplatna usluga koja stoji na raspolaganju od 1. jula do 31. oktobra. Lokaciju vama najbližeg Tax Help Center-a, kao i to da li imate pravo na ovu pomoć možete saznati ako nazovete:
Tax Help 13 2861
 


VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online