Servisi

Saobraćaj

 
Putovanje do Australije (iz Evrope) traje oko 26 sati, sa najčešće jednim odmorom koji može da potraje najviše nekoliko sati. Svima se preporučuje da u a avionu, tokom leta, rade lagane vežbe i kreću se (koliko god je to moguće) jer zbog dugog sedenja u jednom položaju može da dođe (posebno kod bolesnih i starijih osoba), do formiranja tromba i srčanog, odnosno moždanog udara. Starije i bolesne osobe svakako pre puta treba da konsultuju svog lekara.

 

VOZAČKE DOZVOLE


Inostrana vozačka dozvola može da se koristiti prva tri meseca po dolasku. Posle toga, mora da se izvadi australijska dozvola, pod uslovom da se poseduje viza za stalni boravak.

 

Sa dozvolom strane zemlje ne polaže se teoretski ispit već samo praktična vožnja.

 

Postoje zemlje čije se vozačke dozvole priznaju za dobijanje australijskih (NSW) i bez polaganja ispita. Među njima su Belgija, Kanada, Hrvatska, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Irska, Ostrvo Man, Italija, Japan, Luksemburg, Malta, Holandija, Novi Zeland, Norveška, Portugalija, Singapur, Španija, Švedska, Švajcarska, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i druge.

 

DRUMSKI SAOBRAĆAJ

 

Nepoštovanje ili kršenje saobraćajnih propisa može da ima za posledicu visoke novčane kazne, oduzimanje vozačke dozvole ili čak i kaznu zatvorom. Korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje je protivzakonito, osim ako ne koristite uređaj koji omogućava telefonski razgovor bez korišćenja ruku ('handsfree').


Svi automobili imaju sigurnosne pojaseve (koji se takođe zovu ‘restraints’) za odrasle i stariju decu. Za malu decu i bebe biće vam potrebna specijalna sedišta čiju upotrebu je odobrila vlada. Po zakonu, svi putnici u vašem automobilu moraju da koriste sigurnosne pojaseve ili propisno sredstvo za dečju zaštitu, a ako doživite saobraćajni udes, to morate odmah da prijavite policiji.


Zakoni su naročito strogi u vezi ograničenja brzine i vožnje nakon konzumacije alkohola. Dozvoljeni sadržaj alkohola u krvi varira od države do države i prema vrsti dozvole. Protivzakonito je konzumiranje alkohola dok vozite.

 

Za dodatne informacije kontaktirajte:

www.alcohol.gov.au (Smernice u vezi konzumacije alkohola)


Gradski pozivi
(za pomoć u vezi problema sa alkoholom ili drogama)

(02) 9361 8000


Pozivi iz unutrašnjosti (za pomoć u vezi problema sa alkoholom ili drogama)

1800 422 599


Javni prevoz


U Novom Južnom Velsu saobraćaju autobusi, vozovi, trajekti i taksi vozila.

 

Saobraćaj železnicom uzanog koloseka i jednošinskom železnicom takođe se odvija u poslovnom centru Sidneja. Red vožnje, cene karata i informacije o pravcima za javni prevoz možete dobiti na razne načine.


Informacije o prevozu


Da biste brzo i praktično došli do informacija o redovima vožnje, planiranju putovanja, ceni karata, velikim manifestacijama i kartama sa pravcima vožnje za SVE vozove, autobuse i trajekte za šire područje Sidneja, uključujući Newcastle, Central Coast, Bathurst, Goulburn i Illawarra, kontaktirajte:
Transport Infoline (Informacije o prevozu) 13 1500
(Određene informacije, kao npr. (dnevno od 6 ujutru – 10 uveče) o prekidu saobraćaja se mogu dobiti 24 sata na dan)
TTY 1800 637 500  (Teleprinter za osobe sa oštećenim (dnevno od 6 ujutru – 10 uveče) sluhom i govornom manom)


Transport vebsajt www.131500.com.au

 

Redovi vožnje


Red vožnje za autobuse često možete da dobijete od vozača ili ako nazovete autobusku firmu. Autobuske firme su navedene u telefonskom imeniku Yellow Pages pod ‘Bus and coach scheduled services’. Redovi vožnje za vozove, autobuse i trajekte se mogu naći na www.131500.com.au (kliknite na Useful Links). U nekim slučajevima, redovi vožnje za lokalni prevoz se mogu dobiti u prodavnicama novina.


Ako nemate pristup Internetu, a želite štampani red vožnje za prevoz na širem području Sidneja, knjižice CityRail-a koje sadrže redove vožnje za sve pravce se mogu dobiti na bilo kojem CityRail šalteru za prodaju karata.

 

Redovi vožnje za sve državne autobuse u Sidneju i Njukaslu i trajekte u Sidneju se mogu dobiti u kioscima State Transit Sydney Buses Information Kiosks, od agenata za prodaju karata na autobuskim linijama koje imaju istaknut stop znak Sydney Buses Tickets i od odabranih prodavnica novina u poslovnom centru Sidneja.

 

Redove vožnje za privatne trajekte možete dobiti ako nazovete tu firmu. Brojevi za privatne trajekte su navedeni u telefonskom imeniku Yellow Pages pod ‘Ferries’.
 

Pogledajte na autobuskom stajalištu ili peronu železničke stanice


Mnoga autobuska stajališta i peroni železničke stanice imaju istaknut lokalni red vožnje.

 

Ostale informacije


Ostale korisne informacije i kontakti za javni prevoz se mogu naći na vebsajtu Ministarstva za saobraćaj na: www.transport.nsw.gov.au/


Taksi službe


Taksi službe rade 24 časa dnevno u skoro svim predelima Australije.

 

Taksimetar na instrument tabli taksi vozila pokazuje cenu prevoza.

 

Taksi službe su navedene u telefonskom imeniku Yellow Pages pod ‘Taxi cabs’.

 

Većina gradova ima specijalna taksi vozila za osobe koje koriste invalidska kolica.
Za taksi vozila u Sidneju koja mogu da prime invalidska kolica, nazovite: Zero200 - (02) 8332 0200 ili 1800 043 187


Privatna vozila


Nova i polovna vozila koja su na prodaju se reklamiraju u novinama i časopisima, a takođe se mogu kupiti i u izložbenim salonima za nova vozila i na prodajnim mestima za polovna vozila.

 

U cenu vozila obično nije uključena registracija, žigovina (stamp duty) i obavezno osiguranje. Te troškove kupac obično mora da plati posebno.

 

Za dodatne informacije o tome kako da registrujete motorno vozilo u Novom Južnom Velsu kontaktirajte: Roads and Traffic Authority (RTA) (opšte informacije) – 13 2213

 

Da biste proverili da li prethodni vlasnik još uvek duguje neki iznos za vozilo koje je registrovano u bilo kojoj državi ili teritoriji, osim Zapadne Australije i Tasmanije kontaktirajte:

Registrar of Encumbered Vehicles (REVS) www.revs.nsw.gov.au (Registar vozila koja su opterećena dugom) NSW Office of Fair Trading (izaberite REVS sa menija) – 13 3220


REVS vam takođe može reći da li je vozilo prijavljeno policiji kao ukradeno, da li je poništena registracija zbog neplaćenih saobraćajnih kazni ili se vodi u evidenciji Načelnika Kancelarije za zaštitu potrošača (Office of Fair Trading) pod sumnjom da je na njemu brojač kilometara prepravljan.

 

Za dodatne informacije o kupovini vozila, pogledajte izdanje Kancelarije za zaštitu potrošača pod nazivom Car Buyers Handbook.


Za informacije o kreditima za kupovinu vozila, obratite se svojoj banci ili finansijskom društvu.

 

Zapamtite da je veoma važno da razumete sve uslove pre nego što potpišete bilo kakav ugovor o novčanoj pozajmici.


U svakoj državi i teritoriji postoje auto-moto savezi koji pružaju usluge kao što su inspekcija vozila za potencijalne kupce polovnih vozila, putne informacije, osiguranje i pomoć na putu (u slučaju kvara na vašem vozilu).

 

Mnoge njihove usluge su dostupne i osobama koje nisu članovi, a usluge su proširene preko srodnih organizacija i u drigim državama i teritorijama kako bi pružili članovima pokriće.


U Novom Južnom Velsu možete kontaktirati:
National Road Motorists' Association (NRMA) (informacije) 13 2132 (Nacionalni auto-moto savez) - vebsajt www.nrma.com.au
 


VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online