Četvrtak 2. 5. 2024.
Servisi

Granica / Carina

 

OSIGURANJE NA PUTU


Osiguranje se svakako preporučuje za daleka putovanja kao što je ono do Australije, ali novac koji se za njega daje (uz avionsku kartu), minimalan je u odnosu na zaštitu koju putnik uživa.

 

Svaka osiguravajuća kompanija pruža informacije u kojoj meri i kako pokriva određenu zemlju. Te informacije su dostupne kod turističkih kompanija i avioprevoznika pri kupovini karte.

 

PREDMETI KOJI U AVIONU NE SMEJU U RUČNI PRTLJAG


Kao i kod većine drugih, postoje ograničenja do ukupno jednog litra za tečnosti, sprejove i gelove u ručnom prtljagu. Oni pojedinačno ne smeju da budu u pakovanju većem od 100ml i treba da se nalaze spakovani u providnoj plastičnoj vrećici.

 

KARANTIN


Australija pripada zemljama sa najstrožijim sistemom kontrole granica kad se radi o kontroli ljudskih, životinjskih ili biljnih bolesti. Putnici moraju da navedu sve što nose a ima biljno ili životinjsko poreklo (uključujući meso, mlečne i druge proizvode, predmete od drveta, zatim voće, povrće, semenke, koštunjavo voće i naravno, žive životinje).


Kućni ljubimci ostaju u karantinu, o trošku vlasnika, do šest meseci.

 

Kazne za prekršaje ove vrste su veoma visoke: putnik koji propusti da navede predmet u prtljagu koji se smatra opasnim, na licu mesta može da dobije kaznu od 220 dolara, a za ozbiljnije prekršaje može da bude krivično gonjen i kažnjen čak i do 60.000 dolara. Ovakva kazna ulazi u registar sa imenom putnika, što mu svakako može otežati buduća putovanja.

 

NOVAC


Nema limita za količinu novca koju možete da unesete (ili da iznesete) iz Australije. Međutim, svaki iznos veći od 10.000 dolara u australijskoj ili stranoj valuti mora da bude prijavljen.

 

LEKOVI


Propisi traže da se na granici prijave svi lekovi (uključujući i one koji su dobijeni na recept, kao i preparate od trava, vitamina i minerala). Neki od njih možda će morati da prođu kroz karantinsku kontrolu.


Unošenje hormona ljudskog rasta ili steroida nije dozvoljeno.

 

ROBA BEZ CARINE


Većina ličnih stvari (odeća, obuća, lična higijena… izuzev krzna i koncentrata parfema) može da se unese u prtljagu, bez carine.

 

Lične stvari oslobođene su carine i ako ih je putnik koristio u inostranstvu 12 meseci i duže, ili ako su uvezene privremeno (za šta je neophodna potvrda).


Kod ostale robe, osobe starije od 18 godina mogu bez carine da unesu vrednost koja ne prelazi 900 dolara.

 

Mlađi od 18 godina imaju limit od 450 dolara. To se odnosi na poklone, suvenire, kamere, elektronsku opremu, proizvode od kože, koncentrate parfema, nakit, satove i sportsku opremu.


Alkohol - Osobe starije od 18 godina mogu da sa sobom nose bez carine 2,25 litara alkohola, to je ukupna količina, bez obzira je li u prtljagu ili je putnik nosi sa sobom.


Duvan - maksimalna količina duvana oslobođena carine je 250 cigareta ili 250 grama cigara ili duvanskih proizvoda.


Laptop-kompjuteri i druga slična oprema za ličnu upotrebu ne podleže carini ako putnik obezbedi potvrdu da će ih poneti sa sobom i na izlasku iz zemlje.

Napomena
: ako familija zajedno putuje, može da rasporedi prava na oslobađanje od carine. Preporučljivo je u upitniku za carinu navesti svu robu koja prelazi predviđene limite.

Kazne
: ukoliko se kod jedne vrste robe prekrši propis, carinik ima pravo da naplati carinu na sve druge predmete, bez obzira u kojoj količini ili broju se nose.

Plaćanje carine: u gotovini ili putničkim čekovima, u australijskim dolarima ili ličnim čekom izdatim od australijske banke ili kreditnom karticom (American Express, Mastercard ili Visa). Moguće je i plaćanje sistemom EFTPOS (sa računa australijske banke).


Link carine: www.customs.gov.au
 


VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online