Sreda 08.05.2019.
03:30
Mondo.rs, Vestionline

Male greške koje vam uništavaju kožu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Spavanje s maskarom na očima

Definitivno bi trebalo da skidate šminku pre nego što odete na spavanje!

- Skidanje šminke pre spavanja je jako važno. Bilo koji proizvod koji ostane na koži potencijalno može da vam zatvori pore, ali i da izazove iritaciju, zapaljenje i infekciju. Zapaljenje oko očnih kapaka može da dovede i do opadanja trepavica - upozorava dermatolog dr Aleksis Granite.

Takođe, čestice šminke koje upadaju u oči, bilo od senki ili od maskare, mogu da se zalepe za unutrašnju stranu očnih kapaka, što ponekad zahteva medicinsku reakciju.

Prošle godine su svetski mediji pisali o ženi koja je redovno spavala s maskarom na očima, pa su nakupljene mrvice maskare ostavile ožiljke na rožnjači - što u nekim ozbiljnim slučajevima može da dovede do potpunog gubitka vida.

Dakle, ne rizikujte, već izdvojte nekoliko minuta za skidanje šminke pre spavanja!

Ceđenje bubuljica

Verovatno vam je ponekad teško da odolite ceđenju bubuljice, ali to bi moglo da vam uništi kožu i ostavi ožiljke.

- Ceđenje bubuljica može da utiče na proizvodnju kolagena, koji je važan za proces zaceljenja kože posle tog pritiskanja - ističe dermatolog. "Ako koža ne proizvodi dovoljno kolagena, ožiljci će biti poput udubljenja na koži, a ako proizvodi previše kolagena, ožiljci će biti ispupčeni".

Izbegavajte da cedite bubuljice, a ako ponekad baš ne možete da izdržite, dr Aleksis savetuje da najpre primenite mali pritisak prstom na bubuljicu kako biste zagrejali kožu, a zatim je što nežnije iscedite. "Ako ne može lako da se iscedi, ne dirajte je!", savetuje ona.

Da biste izbegli stvaranje bubuljica, redovno čistite i negujte kožu.

Korišćenje starih brijača

- Ako se češće sečete brijačem ili vam deluje kao da vam 'drlja' po koži dok se brijete, vreme je da ga promenite. Takođe, ako ne ispirate brijač nakon svakog korišćenja, brže će se istupiti, a na njemu će se zadržati i bakterije - upozorava Pamela Maršal, suosnivač Mortar & Milk skin klinike.

Ukoliko bakterije ostanu na brijaču, a kasnije se njime posečete, lako će doći do zapaljenja ili infekcije.

- Ne bih preporučila da isti brijač koristite više od pet-šest puta - dodaje Maršalova.

Piling kože

Ako vam je koža suva ili sklona bubuljicama, verovatno ste u iskušenju da probate neki piling kako biste očistili pore i rešili ovaj problem. Ali, piling nije uvek rešenje, posebno za vašu kožu, smatra Pamela.

"Ne bi trebalo da svakodnevno radite piling, posebno nekim jačim sastojcima. Previše čest piling može da isuši kožu, da dovede do širenja kapilara i iritacije pore, što može da dovede do pojave bubuljica i zapaljenja".

To ne znači da je piling potpuno nepotreban.

- Često na klinici viđam ljude koji upropaste kožu čestim pilinzima. Prvo što uradim je da im oduzmem' pilinge sa alfa-hidroksi kiselinama, poput glikolne i mlečne kiseline. Moja preporuka za sve tipove kože su polihidroksi kiseline (PHA), umirujući antioksidanti koji rade nežan piling kože - ističe Pamela.

Kidanje zanoktica

Verovatno ne postoji osoba na svetu koja barem jednom nije otkinula zanokticu. Međutim, estetičarka Dženi Drejper ističe da se na ovaj način povećava rizik od infekcije noktiju koja može čak zahtevati i lečenje antibioticima.

Umesto da otkinete zanokticu, odsecite je makazicama, a kožu oko noktiju negujte uljima za zanoktice, savetuje ona.

2022 © - Vesti online