Petak 29.03.2019.
09:50
J. Arsenović, Đ. Barović, Tanjug

Odjeci skandala u Parizu: Mrak u gradu svetlosti

facebook.com
 

Reč je o izložbi koju je odobrilo Ministarstvo kulture, iz koga poručuju da će tražiti da se utvrdi odgovornost i odrede sankcije ako se utvrdi da je bilo cenzure sadržaja pod izgovorom da bi mogao biti neprijatan za određene zvanice". Odnosno, da su slike Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića inspirisane bezočnim bombardovanjem SRJ udaljene čime se kapituliralo pred gostima NATO oficirima.

Za to vreme javnost ne može da se otme utisku da je KCS ponovo došao na loš glas i da je ovo tek poslednji jedan u nizu incidenata. Da podsetimo, mediji su punili stranice napisima o obračunu na ivici tuče direktora LCS Radoslava Pavlovića i bivšeg ambasadora Rajka Ristića, pa o skulpturi seksualnog čina Paje Patka i Mikija Mausa.

Ostaje i pitanje da li se poslednji ispad može pripisati običnoj ljudskoj zavisti i željom za osvetom, kao što je Pavlović pripisao Nataši Pejin, koordinatorki za odnose s medijima kojoj radni odnos traje još nekoliko dana.

Dijaspora u zapećku

Ona je prva na Fejsbuku objavila priču o uklanjanju slika "kako oficirima NATO-a ne bi bilo neprijatno" i to objašnjenje pripisala direktoru KC. Pavlović tvrdi da je mogao da očekuje tako nešto nakon što Nataša Pejin nije prošla na konkurusu ni zadržala radno mesto.

- Očekivao sam neku vrstu besa i desilo se - kaže Pavlović, a ostaje da se vidi da li će doći do smene uprave u Centru ili će se i poslednji ispad zataškati i vremenom zaboraviti.

Profesor Petar Gojković, predsednik Odbora za kulturu Saveza Srba Francuske, kaže da je posle petogodišnjeg perioda kad se nije znalo ko i kako treba da vodi politiku Centra, od 2005. počelo da se radi na srpskoj priči.
- Bila je tih godina odlična saradnja s tadašnjim našim ambasadorima. Pružena nam je prilika da kao dijaspora zajedno s našom ambasadom učestvujemo u stvaranju programa sve do 2012/13. godine kada se sve drastično promenilo. Savez je izgubio dobar odnos sa KC, a dijaspora je počela da se razilazi sa onima koji kroje ne samo politiku kulture već i prema iseljeništvu - kaže Gojković.

Država bez volje

On, međutim, ne želi da optužuje sadašnje rukovodstvo KCS. Kaže da je direktor Pavlovića došao na zatečeno stanje koje nije bilo dobro i možda samo malo doprineo da se kriza produbi.

Akademik Vladimir Veličković podseća da ovo nije poslednji skandal vezan za KCS.
- Ne znam šta država može da uradi, ali očigledno taj Centar nikada nije bio u srcu ni Ministarstva spoljnih poslova, a delimično ni Ministarstva kulture. Očito nema političke ni kulturne volje da se nešto efikasno uradi. Da se nadležni zamisle nad problematikom i da KCS progovori svojim ustima i svojim događanjima - kaže slavni slikar, najpoznatije srpsko umetničko ime u Parizu.

Slike urolane kao venecijaneri

Sagovornik "Vesti" koji insistira da ostane anoniman prisustvovao je skupu sa stranim oficirima i kaže da su platna Biljane Vilimon na zidovima bila "urolana kao venecijaneri" tako da se ne vide. Ovaj ugledni srpski dijasporac kaže da mu se slike ne sviđaju i da ih ne bi koristio u nastojanju da svet upozna sa strahotama bombardovanja. Istovremeno, konstatuje da nije dobro izabrano mesto održavanja skupa i da vojni atašei nisu rekli ništa novo. Nije bilo izvinjenja, već samo diplomatskih mantri da je bilo tako kako je bilo, i da je do bombardovanja dovela agresivna politika Slobodana Miloševića.

Afere prevršile svaku meru

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije (MSP) Ivica Tončev kaže za "Vesti" da se više neće tolerisati skandali u Kulturnom centru u Parizu, a da je na Ministarstvu za kulturu da ispita ceo slučaj i preduzme mere.

- Još nisam dobio izveštaj ambasade u Francuskoj, ali će sigurno biti reakcije MSP na ceo slučaj - naglašava Tonèev.

On podseća da je prošle godine bio u vanrednoj kontroli i da je njegov izveštaj bio nedvosmislen. - Predložio sam promenu kompletne strukture u Kulturnom centru tako što bi se postavili novi ljudi, a ne da se stavaraju afere i svaki dan događaju incidenti - kaže Tončev.

On takođe naglašava i da se prljav veš obično pojavi kada zaposlenima istekne ugovor.

- Do tada je sve lepo i nema nikakvih problema, a čim ne budu ponovo izabrani u javnosti se pojave s nekim nepravilnostima o kojima su morali da nas obaveste mnogo ranije i ne preko medija - kaže Tončev.
 

Odalović: Izložba nije skunuta, dva događaja organizovana

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da su u Kulturnom centru u Parizu organizovana dva događaja koja prikazuju naš pogled i osvrt na ono što se dogodilo pre 20 godina, a to su izložba slika Biljane Vilmon i Vladimira Veličkovića i događaj u organizaciji Ministarstva odbrane.

- Dva događaja - jedan je izložba slika Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića u Kulturnom centru, program koje je odobrilo Ministarstvo kulture. Izložba je otvorena 23. marta. Još jedan događaj, koje je organizovalo Ministarstvo odbrane je da se vojnim atašeima NATO predstavi jedan film i jedna tribina da se otvori - rekao je Odalović za tv Prva.

Prema njegovim rečima izložba nije skinuta.

- Nemoguće je bilo da na malom prostoru dva takva događaja koja su planirana budu održana, a da negde nešto ne trpi. Prosto nije ni tehnički, ni organizaciono na tom malom prostoru izvodljivo. Izložba je otvorena 23. marta i traje do 13. aprila, nešto što traje dvadesetak dana. Kada su došli oficiri NATO, slike su urolane. Njima one nisu zabranjene, mogu izložbu da vide kad hoće - rekao je Odalović.

Te dve stvari, kako je dodao, nisu ni u kakvoj suprotnosti, već je problem nemogućnost da se oni organizuju na tako malom prostoru.

Upitan da prokomentariše brojne negativne komentare na društvenim mrežama o tome da ovakav događaj predstavlja poniženje Srbije, Odalović je kazao: 

"Poznajem gospodina Vulina. To je jedan od poslednjih ljudi koji bi sebi dozvolio da bilo ko ovu Srbiju ponizi, da ponizi vojne izaslanike i napravi nešto što bi štetilo Srbiji. Ne mogu da verujem u takvu zaveru ili nameru".

On je podsetio i da u Kulturnom centru Srbije u Parizu već duze vreme postoje ozbiljno poremećeni odnos.

Kako je objasnio, direktor Kulturnog centra je deo Ambasade i MSP a sve što se tu radi, radi se u korelaciji sa ministarstvom kulture. Tamo su problemi nastali sa licima angažovanim kao spoljni saradnici, rekao je Odalović i dodao da je nedavno raspisan javni konkurs za popunjavanje tih mesta.

Ministarstvo:Nemojte urolovati dela bez ubedljivog razloga

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas, nakon saopštenja koje su dobili iz Kulturno-informativnog centra Srbije u Parizu, da je bilo privremenog sklanjanja slika iz izložbenog prostora zbog skupa na kome su prisustvovali strani vojni predstavnici, da je taj potez učinjen u "punoj koordinaciji ambasade i direktora KIC-a" i da su slike "urolane" pa vraćene.

Uz želju da bira reči i oprezno ocenjuje predstavljene činjenice, Ministarstvo kulture i informisanja smatra, kako je navedeno u saopštenju, da je "došlo do naglašene trapavosti u rasuđivanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu".

"Ministarstvo kulture i informisanja poziva ih da ubuduće ne "urolavaju" umetnička dela bez ubedljivog razloga i da drže ruke dalje od izložbi i programa koje im pošalje stručna komisija Ministarstva", naglašeno je u saopštenju.

Alternativa tome, bila bi, kako kažu u Ministarstvu, da sami slikaju, pevaju, recituju, čitaju i sviraju pred gostima i publikom i onda nesputano intervenišu u sadržaje koje sami stvaraju, na način koji ocene prikladnim i "da to onda svakako i dalje čine u "punoj koordinaciji"". 

"Verujemo da bi u Parizu, gradu otvorenom za kreativne iskorake i ovakav pristup naišao na razumevanje i radoznalost dela publike. Do tada, apelujemo na njih da se prema programima odobrenim od Ministarstva kulture i informisanja odnose sa primerenom skrupuloznošću i sa manje lične kreativnosti u proceni tehničkih i političkih okolnosti koje te programe prate", stoji u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je odluka da se u utorak privremeno urola deo izložbe, organizovane povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja, doneta zbog nedostatka prostora za održavanje komemorativne tribine na temu "1999, NATO i Jugoslavija".

Ukoliko se utvrdi da je učinjen bilo kakav propust na štetu interesa Republike Srbije, o tome će se, u skladu sa propisima i procedurama, odlučiti i postupiti, poručili su iz Ministarstva. 

Privremeno uklanjanje dela izložbe "Srbija 1999. godine - 20 godina posle - dok su padale bombe" izazvalo je proteklih dana burne reakcije u javnosti.

2024 © - Vesti online