Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.03.2019.
11:20
J. Arsenović - Vesti A

Odjeci skandala u Parizu: Okupacija, pa kapitulacija

Izložba Istorijskog muzeja Srbije "Srbija 1999 - 20 godina posle - Dok su padale bombe" u srpskom Kulturno-informativnom centru u Parizu nije čestito potrajala ni dva dana. Slike Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića uklonjene su 25. marta uveče iz galerijskog prostora KIC!

facebook.com
 

O ovom skandalu prva je progovorila Nataša Pejin, koordinatorka za odnose sa medijima KIC-a. Ona navodi da su je, kad je sutradan, u utorak, došla na posao, dočekala urolana platna Biljane Vilimon i dokumentarne fotografije koje su takođe bile deo izložbe, dok je slika akademika Vlade Veličkovića ostala u prizemlju galerije.

Od direktora Centra Radoslava - Laleta Pavlovića dobila je informaciju da je za taj dan zakazan prijem zvanica u 18 sati.

- Rekao mi je da je iz ambasade dobio nalog da se slike skinu kako, citiram, "oficirima NATO-a ne bi bilo neprijatno" - prenosi Nataša Pejin.

Ispostavilo se da je vojni ataše pri ambasadi Srbije u Parizu organizovao konferenciju povodom 20 godina od bombardovanja Srbije i da je na nju pozvao kolege iz ambasada drugih zemalja, između ostalih i onih koje su učestovale u bombardovanju. Nataša je odbila da na bilo koji način učestvuje u organizovanju ovog skupa i koktela koji je doživela kao "vrhunac poniženja koji sami Srbi organiziju!".

I dok se u institucijama, od Ambasade do Ministarstva spoljnih poslova, ne oglašavaju povodom skandaloznog postupka i svojevrsnog samoponiženja cele nacije, telefoni slikara Vlade Veličkovića i Biljane Vilimon ne prestaju da zvone.

- Zgrožen, zgranut, šokiran i osramoćen - reči su koje je najveći živi srpski slikar Vlada Veličković u jednom dahu poređao, oslikavajući sopstvene emocije povodom neverovatnog događaja pod krovom KIC-a u Parizu.

- To što se dogodilo, to je nezamislivo i neprihvatljivo. Pitam se ko je nalogodavac te odvratne cenzorske akcije? I sve to da se ne bi povredili vojni atašei zemalja koje su nas zasipale bombama, ubijale decu, trovale osiromašenim uranijumom! Da mi njih poštedimo da se suviše ne uzbude! Sramota! Osećam se veoma tužno i osakaćeno - kaže u izjavi za "Vesti" čuveni slikar i najpoznatiji srpski umetnik sa adresom u Parizu.

I Biljana Vilimon ne krije da je zapanjena.

- Zašto bi slike nekog vređale!? To nisu naručene slike, već autentične, nastale u vreme bombardovanja. Ništa nije frizirano, radila sam ih u mom svojevrsnom Bermudskom trouglu, na potezu između zgrade Vlade, Generalštaba i Nemanjine 9. Krov zgrade u kojoj živim bio je sav izbušen od gelera. Tu strahotu nikada ne možete da zaboravite. Nije mi jasno zašto se mi u sopstvenoj kući povijamo, ne pokazujemo ni zrnce samopoštovanja. Uostalom, šta će vojni atašei u Kulturnom centru, zar ambasada nema svoju rezidenciju za takvu vrstu skupa?! - pita se slikarka, uz konstataciju da smo "mi sami sebi najveći neprijatelji".

"Vesti" su juče pokušale da kontaktiraju pukovnika Miroslava Nikolića, vojnog atašea pri Ambasadi Srbije ambasadi u Parizu, kao i ambasadorku Natašu Marić, kako bismo ih pitali, između ostalog, i ko je nalogodavac i zašto Kulturni centar za vojne atašee? U Ambasadi su rekli da će proslediti molbu i - na tome je ostalo.

Ćutanje institucija

Pismenim putem obratili smo se i Ministarstvu spoljnih poslova, nadležnom za rad diplomatsko-konzularnih predstavništava, ali nam ni oni nisu odgovorili. Jedno od pitanja bilo je i da li su dali saglasnost pukovniku Nikoliću da organizuje skup u KIC zbog čijih učesnika je sklonjena izložba, a ako nisu, da li će tražiti da se ataše smeni?
Demokratska stranka Srbije zahteva od ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da hitno razreši dužnosti direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu Radoslava Pavlovića i pokrene postupak opoziva ambasadora Srbije u Francuskoj Nataše Marić o kojem odlučuje predsednik Republike.

I katalozi im smetaju

Nataša Pejin kaže da je pre početka konferencije jedan momak iz organizacije došao u kancelariju i doneo sve kataloge izložbe koji su bili u galeriji, s pitanjem gde to da skloni. Na njeno pitanje zašto to radi, dobila je odgovor da ne sme ništa od toga da se vidi u sali.
Nataša, inače, ostaje u radnom odnosu u KIC samo još nekoliko dana jer su, kako kaže, nadležni posle godinu i po dana njenog rada, ustanovili da "nema kvalifikacije niti kompetencije za to radno mesto".

- Sad i ja vidim da nemam - dodaje ona ironično.

Veličković: Stalno se izvinjavamo

Srpski i francuski akademik Vladimir Veličković konstatuje da je naš problem što se "stalno izvinjavamo, opraštamo, zaboravljamo"

- A ne može tako. Ovo je bila prilika da oni koji nisu videli sve te strahote koje su napravile na zemlji njihove bombe bačene sa hiljada metara visine, sada dobiju šansu za to. Ozbiljan je ovo udarac ne samo Kulturnom centru već i državi koja se stidi da pokaže ono što je otrpela - kaže slikar.

Vilimon: Fotelja važnija od istine

Slikarka Biljana Vilimon kaže da nije toliko iznenađena jer su naši ljudi, nažalost, skloni da se ponašaju u duhu krilatice: "Veći katolik od pape."

- Naši ljudi skloni su da donose sramne odluke samo da ne bi ugrozili svoje fotelje. Fotelje su im važnije od istine.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online