Nedelja 27.01.2019.
10:43
Tanjug, Vestionline

Ambasadorka Izraela: Antisemitizam jača u Evropskoj uniji

youtube.com/Bitef Festival
Alona Fišer Kam

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, a izraelska ambasadorka navodi da joj je prva misao svakog 27. januara veoma lična.

- Moja prva misao je veoma lična, a odnosi se na moju pokojnu majku. Rođena je u Belgiji, preživela je Holokaust u kome je stradala većina njene porodice. I svake godine 27. januara, moje misli su uz nju. I vremenom osećam sve veću dužnost da se čuje prića o mojoj majci, ali i o ljudima koji nisu preživeli Holokaust - kazala je Fišer Kam za RTS.

Komentarišući nedavnu promociju knjige "Razotkrivena jasenovačka laž" u Hrvatskoj, ona je istakla da kada se u Hrvatskoj dešavaju takve stvari, očigledno nije bilo učinjeno dovoljno u sprečavanju relativizacije Holokausta.

- To ne znači, ipak, da smo neuspešni već da imamo još mnogo da radimo. I naravno da Vlada treba da preuzme odgovornost za to. Nažalost, mnoga istraživanja i ankete u zemljama EU pokazuju da i posle 70 godina od Holokausta, i dalje ne samo da preovlađuju antisemitizam, relativizam i revizionizam, već i da jačaju, kao i da je takvih slučajeva sve više - kazala je izraelska ambasadorka.

Na pitanje čije još reakcije se očekuju, nakon što je izraelski istoričar Efraim Zurof najstrože osudio promociju ove knjige u Hrvatskoj koja je članica Evropske unije, Fišer Kam je istakla da odgovornost za takve izjave ne treba tražiti od žrtava, Jevreja ili u Izraelu.

- One treba da dođu najpre od lidera zemalja EU. Treba razumeti da je antisemitizam, revizionizam, relativizam, ili nazovite to kako god želite, bilo koje nasilje na etničkoj osnovi opasna pretnja za demokratske poretke. Zato smatram da je odgovornost lidera koji se zalažu za demokratske vrednosti da pošalju veoma jasnu poruku - naglasila je.

Kako je kazala, pitanje rešenja za memorijal Staro sajmište u Beogradu nalazi se visoko na dnevnom redu.

- Stalno diskutujemo o raznim pitanjima, pa tako i o ovom. I svi zajedno delimo jednu ideju a to je da veoma važno da se Staro sajmište što pre preuredi. I najzad, nakon 70 godina i Jevreji i nejvrejsko stanovništo zaslužuju da imaju jedno takvo memorijalno mesto - rekla je Fišer Kam.

Izraelska ambasadorka istakla je i da veruje da je moguće koncentrisati se na mlade generacije koje nemaju iskustvo s Holokaustom.

- Čuju se i neki glasovi koji manipulišu istorijom iz političkih ili bilo kojih drugih razloga, ali odgovornost ljudi je da ih ignorišu. U ignorisanju ćete uspeti jedino ako obrazujete ljude. I to raznim sadržajima, aktivnostima i radionicama tokom cele godine, a ne samo 27. januara - kazala je ona.

Prema njenim rečima, izraelska ambasada će današnji dan obeležiti zvaničnom ceremonijom, a u nedelji koja je prethodila, organizovano je i nekoliko obrazovnih događaja.

- Svakako bih pomenula i film koji će se emitovati u nedelju uveče na Drugom programu RTS-a. Ova saradnja između Ambasade Izraela i RTS-a je i deo tradicije da tog dana prikažemo dokumentarni film o Holokaustu. Ove godine u pitanju je poseban film koji prikazuje iz drugačijeg ugla istoriju i sudbine Jevreja na Balkanu - kazala je ambasadorka Izraela u Beogradu.

2019 © - Vesti online