Četvrtak 24.01.2019.
01:30
Telegraf.rs, Vestionline

Skinite salo sa stomaka tako što ćete jesti, a ne raditi vežbe

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručnjaci su napokon objasnili da je dovoljno da obratite pažnju na svoju ishranu i da možete da skinete salo sa stomaka bez napornih vežbi.

Dali su spisak od pet vrsta namirnica koje bi trebalo da jedete kako bi popularni "šlauf" nestao.

Proteini iz surutke

Poznato je da je surutka jako dobra, a njeni proteini održavaju hormonalni balans u organizmu i na taj način regulišu matabolizam.

Regulisanjem metabolizma, odnosno protoka energije utrošene na sagorevanje hranljivih sastojaka, koji nanovo prave energiju je važan faktor za mršavljenje. To je zbog činjenice da za prvobitnu potrebnu dozu energije treba da se utroše neke zalihe, a najčešće su to masne naslage.

Pored toga, studije pokazuju da proteini iz surutke potpuno zadovoljavaju potrebu za hranom kod ljudi, pa su obroci koje unose kasnije gotovo duplo manji.

Ljute papričice

Začinjena i ljuta hrana, dokazano, ubrzava metabolizam i do 20 odsto, što je izuzetno važno za sagorevanje masti. Kako se one najčešće talože u predelu stomaka, onda se po istom principu i "skidaju".

Ljuta hrana najčešće sadrži kapsaicin supstancu koja je odgovorna za mršavljanje, ali i za zdravlje srca. Najnovije studije se bave detaljnim istraživanjem ove materije i za sada e zna da pojačava stvaranje energije koja sagoreva masti.

Đumbir

Đumbir je blagodetan po organizam na više različitih načina. On je odgovoran za čišćenje krvnih sudova i za detoksikaciju tela, a i za topljenje kilograma.

U studiji koja je objavljena u časopisu "UK National Library of Medicine" je naznačeno da đumbir ostavlja dugo osećaj sitosti i da je zato pogodan da se nađe u svakoj dijeti.

Kokosovo ulje

Kokosovo mleko, odnosno kokosovo ulje podiže nivo energije u organizmu i podstiče ubrzanje metabolizma, a sve zahvaljujući mastima "srednjeg lanca" koje zamenjuju toksične masnoće.

Studije koje su se bavile povezivanjem ove namirnice sa mršavljenjem su otkrile da je metabolizam ljudi koji jednom dnevno unesu kašičicu kokosovog ulja ubrzan za čak 10 odsto.

Papaja

Ova superhrana je prepuna vitamina C, E i antioksidanasa, što je bukvalno vitaminska bomba. Osim što pomaže rad imunog sistema papaja umanjuje nadimanje i zbog svoje hranljivosti održava organizam duže sitim, pa nemate potrebu da jedete neko vreme ili zamenjujete obilan obrok manjim

2024 © - Vesti online