Sreda 23.01.2019.
00:21
al jazeera

"Koškanje" na Bliskom istoku: Rusija neće dozvoliti da "izgubi" Siriju

EPA/Atef Safadi
Izraelski vojnici

U kontekstu razmene vojnih poruka između Tel Aviva i Teherana, vojni ekspert Hišam Džaber trenutno odbacuje mogućnost da će doći do bilo kakve eskalacije u vojnoj konfrontaciji.

On je za Al Džaziru izjavio da Izraelci i Amerikanci uzimaju u obzir i rusko prisustvo u Siriji, kojim se postavljaju okviri i ograničavaju izraelske aktivnosti. Smatra da Rusi neće stajati po strani u slučaju izbijanja bilo kakvog regionalnog rata u Siriji.

S druge strane, Džaber ističe da iranske rakete mogu udariti na američke interese u regionu, što sprečava da dođe do izbijanja otvorenog rata. Kaže kako Iranci nemaju vojne baze i stalne centre na sirijskoj teritoriji, nego samo vojne stručnjake.

Istraživač i akademik Ali Murad isključuje mogućnost bilo kakvog otvorenog vojnog sukoba između Izraelaca, Iranaca i Sirijaca i smatra da će ovaj sukob ostati unutar određenih granica, s obzirom na ulogu Rusije, koja trenutno sprečava do dođe do eskalacije napetosti.

Murad kaže da se Izrael oseća kao gubitnik posle američke odluke o povlačenju iz Sirije, s obzirom na to da je u tamošnjem američkom prisustvu video neku formu kontrole za Hezbolah i Irance. Izraelske napade vidi kao pokušaj da se ponovo postave crvene linije i nova pravila sukoba i da trenutno nijedna strana ne vidi interes u daljoj eskalaciji.

Kako raste napetost na sirijsko-izraelskom frontu, ostaje nam da pratimo kako će se stvari dalje razvijati u vreme kada se postizanje političkog rešenja u Siriji još uvijek čini dalekim - zaključuje Al Džazira.

2024 © - Vesti online