Sreda 16.01.2019.
14:46
Vestionline, Tanjug

"BiH je najveći bolesnik u jugoistočoj Evropi"

EPA/Olivier Hoslet
Kristijan Švarc Šiling

- Evropa mora konačno jasno reći da je BiH samostalna i suverena država! I konačno mora reći da su svi pokušaji iznutra i spolja da se BiH podeli, osuđeni na propast - kaže Šiling u autorskom tekstu za Dojče vele.

Činjenica da su hrvatski zvaničnici iz BiH, Dragan Čović, Vjekoslav Bevanda i sada već bivši ambasador Hrvatske u BiH Del Vekio, ove godine prisustvovali obeležavanju, prema njegovim rečima, neustavnog praznika Dana Republike, Šiling tumači, kao podršku Dodiku u otcepljenju Republike Srpske od BiH. 

- Nije njih briga ni za bosanski, ni za hrvatski narod - oni misle samo na sebe! Došli su u Banjaluku, kako bi Milorada Dodika podržali u jednom cilju: u otcepljenju Republike Srpske od BiH. To Hrvatu Čoviću otvara vrata za treći entitet i u konačnici za definitivnu podlu Bosne i Hercegovine - naveo je Šiling.

Ako se, kaže, zna da je iz Banjaluke i Posavine tokom poslednjeg rata proterano 150.000 Hrvata, kako drugačije objasniti zašto su svi oni prisustvovali njenoj, kako kaže, neustavnoj proslavi.

- I tako smo na početku 2019. stigli tamo gde smo bili početkom 90-ih - kaže Šiling, uz konsultaciju da je Evropa morala da čuje "taj prasak".

Za Šilinga je BiH, kako kaže, najveći bolesnik u jugoistočnoj Evropi.

Poslednji izbori, održani prošlog oktobra, na prvi pogled nisu puno toga promenili.

- Ali, onaj ko pažljivije baci pogled na BiH, mogao bi zapaziti i nekoliko svetlih tačaka: Iz tročlanog Predsedništva ispao je nacionalistički orijentisan Hrvat Čović a na njegovo mesto je došao demokrata Komšić, koji sam sebe vidi predsednikom svih građana BiH - naveo je Šiling.

Time je, kaže, preteća saradnja Dodika i Čovića, koje smatra nacionalistima, unutar tročlanog Predsedništva BiH za sada osujećena. 

2024 © - Vesti online