Četvrtak 08.11.2018.
03:00
B. Đokić - Vesti

Obračuni sa neistomišljenicima (4): Ubica sa kišobranom

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Bio je poznati disident i često je javno i sarkastično govorio o stanju u svojoj zemlji i komunističkom bloku. Sve to je očigledno jako smetalo bugarskim vlastima, koji su odlučili da ga uz pomoć prijatelja iz KGB likvidiraju.

Verovatno su želeli da daju poruku drugim i budućim disidentima šta može da im se dogodi, ukoliko krenu putem koji je odabrao Markov.

Dok se jednog kišnog londonskog Markov vraćao sa posla iz Radija Slobodna Evropa, prelazi je preko jednog od mnogih mostova preko Temze. Oko njega je bio naravno i veliki broj prolaznika koji su nosili kišobrane.

U jednom trenutku osetio je ubod u nogu, okrenuo se, ali nije video ništa sumnjivo. Ubrzo mu je pozlilo i preminuo je u lokalnoj bolnici. Istraga je utvrdila kako je ubica, najverovatnije bugarske tajne službe, koristio oružje - kišobran, u čiji vrh je bila postavljena sitna ampula sa otrovom ricinom.

Kada je ubica naišao iza Markova, vrhom kišobrana ga je ubo u nogu i ispustio otrov. Naizgled ostalim prolaznicima slučajan dodir u užurbanim londonskim ulicama "kišobrana" i prolaznika, bio je koban za Markova. Ubica i naručioci ni posle raspada komunističkog bloka, nikada nisu otkriveni, niti su odgovarali.

SUTRA - Obračuni sa neistomišljenicima (5): Diznilend kao greh

2024 © - Vesti online