Utorak 06.11.2018.
13:30
Tanjug, Vestionline

SPC: Jedinstvo Pravoslavne crkve ruši dogovor sa političarima

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naime, u saopštenju SPC koje je potpisao episkop bački Irinej navodi se da je sporazum koji su potpisali patrijarh Vartolomej i predsednik Ukrajine Petro Porošenko priprema da se "dvema dosadašnjim raskolničkim grupacijama u Ukrajini prizna puna crkvena samostalnost (autokefalnost).

Kako se navodi, to se radi bez obzira na stav kanonske Ukrajinske crkve, koja ima dvaput više vernika nego obe raskolničke crkve zajedno, i na stav Moskovske patrijaršije i drugih pomesnih crkava, među njima i Srpske pravoslavne crkve.

SPC podseća da je situacija oko Ukrajinske pravoslavne crkve slična situaciji kada je nepriznata Makedonska pravoslavna crkva proglasila nezavisnost, koja je, navodi se, bila politički podržana, ali i u suprotnosti sa kanonskim zakonima.

U saopštenju SPC se podseća da do sada nijedna pomesna autokefalna pravoslavna crkva nije zvanično podržala carigradske aktivnosti u vezi sa davanjem autokefalnosti proglašenoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

- Naročito je za mnoge sporna činjenica da vaseljenski patrijarh i ne krije da sve ovo radi u saradnji sa svetovnom vlašću, odnosno sa političarima među kojima preovlađuju raskolnici i unijati - navodi SPC.

Dalje se dodaje da se mnogi, kako se ističe, "kritički nastrojeni pastiri i bogoslovi" Pravoslavne crkve opravdano pitaju, kako je moguće da vaseljenski patrijarh Vartolomej ne priznaje kanonske odluke Ruske pravoslavne crkve, koje je priznao odmah po njihovom donošenju i koje do sada priznaju svi pravoslavni arhiepiskopi.

- Posebno se pitaju kako je moguće da anatemisani raskolnik za tren oka postane ''mitropolit kijevski'', a da se u široj titulaturi naziva i ''patrijarh kijevski''. Postavlja se, naposletku, i pitanje kako se može tek tako staviti van snage nečiji crkveni status u drugoj pomesnoj crkvi koji je važio više od tri veka, a da ga niko, pa ni sama carigradska patrijaršija, nikada pre nije osporila. Ovakvih i sličnih pitanja ima, nažalost, još mnogo - ističu u SPC i zaključuju:

"Treba se moliti Bogu i nadati da će svi shvatiti da suštinsko prvenstvo u Crkvi pripada samo Gospodu Isusu Hristu i da je jedinstvo Crkve neuporedivo važnije od svih mogućih ambicija i pretenzija".

2024 © - Vesti online