Četvrtak 18.10.2018.
09:45
b92.net, Vestionline

Poljaci nisu hteli Ruse, ali...

en.wikipedia.org/Olek Remesz
 

Jedini je problem što je Varšava dosad taj gas videla uglavnom na papiru, piše Sputnjik.

Ugovora ne fali, nedostaje samo gas. Pošto je pre godinu dana poljsko državno gasno preduzeće PGNiG potpisalo prvi srednjoročni ugovor na pet godina o uvozu tečnog gasa (LNG) iz SAD, ta kompanija je upravo saopštila da je stavila paraf i na dvadesetogodišnji sporazum sa Amerikancima.

Saopštenja da je u ovih godinu dana pristigao neki tanker u Poljsku nije bilo, ali, očigledno zadovoljni dosadašnjom saradnjom, Poljaci su rešili da potpišu i dugoročni sporazum. U Poljsku je do sada, i to početkom juna prošle godine, stigao jedan jedini tanker sa američkim tečnim naftnim gasom. 

Prema novom ugovoru, američka kompanija "Venčer global LNG“ trebalo bi da godišnje isporuči dva miliona tona tečnog prirodnog gasa, predočio je šef poljske kompanije Mačej Vožnjak.

"Znam da ste iznenađeni, ali tako mi vodimo posao“, pohvalio se Vožnjak. A za hvalu bi trebalo da bude stavka da će američki tečni naftni gas biti 30 odsto jeftiniji od ruskog gasa, a i troškove transporta treba da snosi prodavac.

Vožnjak je očigledno ovoga puta hteo da predupredi spekulacije kako su Poljaci preplatili američki gas, kakve su bile posle potpisivanja prošlogodišnjeg ugovora jer je na to upućivala činjenica da u saopštenju nije bilo pomena o ceni gasa. 

Komentarišući novi dugoročni ugovor Poljaka i Amerikanaca, predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić je pre svega ukazao na činjenicu da SAD imaju male kapacitete za proizvodnju tečnog gasa i da je to i razlog što je ugovor sklopljen samo na dva miliona tona. 

- To je otprilike 3,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, što je količina koja Poljskoj nije dovoljna i, htela - ne htela, ona mora da uvozi gas iz Rusije - objašnjava za Sputnjik Vuletić.

U kojoj meri je reč o tome da su američke količine nedovoljne najbolje govori podatak da su godišnje potrebe Poljske za gasom oko 16 milijardi kubnih metara. On, međutim, ukazuje i na drugu činjenicu. Pre godinu i po dana Poljaci su dobili jedan tanker od Amerikanaca i platili su ga 250 dolara za hiljadu kubika. U to vreme ruski "Gasprom“ je prodavao Evropi hiljadu kubika gasa za nešto manje od 200 dolara, napominje Vuletić.

2022 © - Vesti online