Subota 29.09.2018.
12:46
b92.net, Vestionline

Iguman Sava Janjić: SPC je oštro protiv podele Kosova

Radio Gračanica
Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić

"U ovakvom društvu se Srbi i pripadnici drugih nevećinskih zajednica i dalje vrlo često tretiraju kao drugorazredni građani i pored zakona koji štite njihova prava. Priznavanje takvog društva od strane Srbije, EU i UN, kao nezavisne države značilo bi, pored mnogo čega drugog, i direktnu podršku procesu tihog etničkog čišćenja koje se posle tragedije 1999. godine nastavlja uprkos međunarodnom civilnom i vojnom prisustvu", naveo je Janjić. 

Dodao je i da je Crkva zato zauzela oštar stav protiv svake vrste podele ili razmene teritorija, jer to neminovno vodi priznanju ostatka Kosova kao nezavisne etničke-albanske države ili čak priznavanju tog dela Kosova, gde živi većina Srba i gde su naše najveće svetinje, delom tzv. velike Albanije. 

"To bi neminovno vodilo nestanku Srba sa ovih prostora. Naša Crkva je uvek polazila od potrebe adekvatne zaštite našeg naroda i svetinja na KiM. To ostaje naš prioritet, ali je i naše moralno pravo i dužnost, jer pogotovo za nas koji ovde živimo, Kosovo i Metohija nije pitanje politike, već opstanka našeg naroda", navodi iguman Visokih Dečana i dodaje:

"Naravno, ništa od toga nije moguće obezbediti u scenariju 'razgraničenja', jer bi većina Srba ostala u etnički čistom albanskom Kosovu. Imajući u vidu protivljenje i većine kosovskih Albanaca ovom scenariju (naravno, iz sasvim drugih razloga) svaka priča o 'podeli' direktno vodi u krvoproliće".

"Iza same ideje 'razgraničenja između Srba i Albanaca' krije se zapravo ideja stvaranja etnički čiste teritorije na najvećem delu KiM odakle bi na iseljavanje bilo prinuđeno preko 80.000 kosovskih Srba, a naše najveće svetinje bile zauvek otuđene od našeg naroda i Crkve. Oni koji upravo ovaj scenario smatraju za preduslov za navodni napredak Srbije, izgleda kao da zaboravljaju da se svesnim žrtvovanjem onoga što je vekovima čuvano i stvarano zarad kratkotrajnih interesa ne može izgraditi ni sreća srpskom narodu, ni mir ni stabilnost u ovom delu Evrope. Na sličan način Milošević je 1995. godine prepustio egzodusu krajinske Srbe jer su mu neki međunarodni političari iz tog vremena bili obećali da neće dirati pitanje Kosova i Metohije", istakao je iguman Sava Janjić. 

2024 © - Vesti online