Nedelja 16.09.2018.
00:07
rts.rs, Vestionline

"Bez sveobuhvatnog paketa nema sporazuma o KiM"

Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić je, upitan za izjavu agenciji Rojters, prema kojoj traži garancije za članstvo Srbije u EU 2025. ako potpiše sporazum sa Albancima, podsetio da je to i ranije, 100 puta, govorio međunarodnoj zajednici.

- Međutim, mi nemamo ni sporazum, ni nacrt, niti predlog - podvukao je Vučić dodajući da treba pustiti da se vode razgovori.

Ukazao je da nije optimista po pitanju sporazuma, ali da će dati sve od sebe da se napravi dogovor.

- Ali, ako neko misli da je moguć sporazum bez sveobuhvatnog paketa, koji bi se ticao budućnosti Srbije, bez dodatne ekonomske pomoći, dramatično bržeg rasta, ne pada mi na pamet - poručio je Vučić.

Vučić je ocenio da je Srbija dobro postavila svoju platformu.

- Ako neko kaže da se radi samo o novcu, naravno da je novac važan, ali pre svega se radi o interesima našeg naroda na KiM, a potom sve drugo što možemo da obezbedimo. Da li je to realno? Nije, ali je nemoguće da prihvatimo sporazum bez sveobuhvatnog paketa - zaključio je Vučić.

"Nadam se dobrim vestima iz Kine"

Predsednik Vučić izjavio je da sa velikom željom i očekivanjima večeras putuje u Kinu, kao i da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju.

- Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i važne vesti za naše građane i dodatno ubrzati rast naše ekonomije - rekao je Vučić posle učešća na srpsko-indijskom privrednom forumu, a uoči posete Kini, početkom naredne sedmice.

Ukazujući na značaj te posete, Vučić je rekao da će se po peti put sresti sa kineskim predsednikom Si Đipingom i da je to ogromna čast za našu malu zemlju, kao i da će se razgovarati o svim oblicima saradnje.

Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa "Ziđinom" za RTB Bor. On je podsetio da je u četiri navrata pokušano da se pronađe partner za Bor, ali da niko nije hteo da učestvuje i da su u otvorenoj tenderskoj proceduri stigle dve ponude Rusije i Kine.

- Spasli smo Bor - rekao je Vučić i istakao da taj ugovor znači i spas za istočnu Srbiju, ne samo Bor i Majdanpek, već i Negotin, Zaječar, Knjaževac...

Istakao je da će značaj sporazuma sa "Ziđinom" da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje.

Objasnio je da mi to sami ne bismo mogli i da su dospele obaveze RTB bile 1,2 milijardi evra.

Rekao je i da će biti potpisan ugovor "Linglongom" od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i južnom Banatu i celoj Srbiji biti od značaja.

Najavio je i druge sporazume vezane za investicije u Zrenjaninu, kao i za industrijsku zonu i druge važne investicije i značajne projekte za napredak Srbije.

Najavio je saradnju sa Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti. Kaže i da svaki put ponovo kineske prijatelje moli za nešto novo, ali da kada se sve završi to znači da smo rešili velike brige i da će novac moći da se vrati poveriocima.

2024 © - Vesti online