Nedelja 09.09.2018.
18:51
Vestionline

Srpska koordinacija: Zašto Hrvatska zločince slavi kao heroje?

pixabay.com
 

Porodice ubijenih u Medačkom džepu ogorčene su što je, nakon dvadeset pet godin, za stravične zločine u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj odgovaralo samo jedno lice, koje je osuđeno na gotovo simboličnu zatvorsku kaznu.

Hrvatski sudovi, kojima je Haški sud velikodušno ustupio suđenje,  utvrdili su da su žrtve žive zapaljene, klane, vešane i gađane noževima, vezane za automobile i vučene do smrti. U svom izveštaju komandant UNPROFORA, francuski general Žan Kot, je napisao: "Nisam našao znake, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kojima smo danas prošli, razaranje je bilo sistematsko i namerno".

Hrvatska vojska je po završetku akcije predala srpskoj strani 52 leša.

Za navedene zločine prvooptuženi Rahim Ademi je oslobođen, a drugooptuženi Mirko Norac je osuđen na kaznu zatvora od 6 godina.

Srpska koordinacija, u ime porodica žrtava, izražava ogorčenje i pita: "ko je kriv za stravične zločine i zašto zvanična Hrvatska ne procesuira za navedene zločine admirala Davora Domazeta Lošu, na koga je sud ukazao kao glavnog osumnjičenog za počinjene zločine i onoga ko je imao stvarnu komandu nad zločinačkom akcijom u "Medačkom džepu"?

Bežanje Hrvatske od istine i slavljenje zločinaca kao heroja, nikome neće doneti dobro i ne vodi  trajnom miru koji je svima neophodno potreban, a najviše porodicama žrtava. 

Srpska koordinacija poziva vlasti u Srbiji i Hrvatskoj da pitanja procesuiranja počinioca ratnih zločina, pronalaska nestalih lica, suočenja sa prošlošću i satisfakcije svim žrtvama - budu pitanja koja se hitno moraju staviti  na dnevni red pregovora i prioritetno rešavati.       

    

2024 © - Vesti online