Petak 24.08.2018.
10:49
Vestionline, Tanjug

"BiH fali jak lider spreman na kompromis"

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ivanić je rekao da je Srbija imala dosta korektnih ponuda oko rešenja pitanja granice između dve zemlje, ali da iz Sarajeva nije bilo odgovora.

- BiH nedostaje jak lider bošnjačkog naroda koji je spreman da pravi kompromise sa susednim zemljama, ali i kompromise unutar Federacije - pojasnio je Ivanić za Tv Pink. 

On smatra da je trenutna filozofija lidera bošnjačkog naroda da je pametnije biti u sukobu i svađi sa komšijama i da Bakir Izetbegović nije sprema na kompromis. 

Odnos tri naroda u BiH je, kako kaže, večiti izazov, jer sva tri člana predsedništva imaju različite vizije. 

- Različito gledamo na zemlju. Jedni bi voleli da je BiH bez entiteta, drugi da postoji nezavisna RS, treći da postoji treći entitet. Imate tri različite vizije - pojašnjava Ivaničh. 

Podseća da BiH još nema potpisan ugovor o granici sa Srbijom, a da su odnosi sa Hrvatskom zategnuti zbog Pelješkog mosta, jer političari iz Sarajeva imaju drugačiji stav. 

- Unutrašnji odnosi u BiH posebno su opterećeni zbog problema u relaciji Hrvata i Bošnjaka. Jedino sa Crnoj Gori uspeli smo da napravimo sporazum o granici - naglasio je Ivanić. 

Interes Srba u BiH je, kako pojašnjava, da se jača entitet, da se jačaju vlastite institucije. 

- Glavni cilj u RS treba da bude da čuvamo vlastite institucije. Tu postoji razlika između mene i Milorada Dodika u tome što ja ne prepuštam institucije BiH Bošnjacima. Ja ne mislim da je BiH bošnjačka, već i srpska - zaključio je Ivanić

2024 © - Vesti online