Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.08.2018.
08:52
Vestionline, Tanjug A

Dodik: Stradanje Srba u Oluji bilo je olujno

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u obraćanju povodom Dana sećanja na stradale u "Oluji" zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je svojim autoritetom pokrenuo pre pet godina obeležavanja stradanja srpskog naroda u toj i sličnim akcijama, ocenivši da je se do tada činilo da je sve to zaboravljeno.

Tanjug
Milorad Dodik na obeležavanju "Oluje"

A stradanje Srba u toj zločinačkoj akciji, kako je rekao juče, bilo je olujno.

Rekao je i da svaki put kad govori na ovakvim skupovima uvek iznova traži snagu da razume ono što se desilo srpskom narodu, ne samo u "OlujI" i sličnim akcijama, već i šta se desilo narodu koji je u prošlom veku skoro pola stanovništva izgubio, a imao je svoj identitet.

- Srpski narod je stradao upravo zato što su njegove komšije tragale uvek za svojim identitetom - ocenio je te podsetio na to koliko je srpski narod stradao u Prvom svetskom ratu, a da su ga ustaše i NDH kroz državni projekat u Drugom svetskom ratu sistematski uništavali.

- Formirali su logor za decu, jedini u svetu, u kojem su srpska deca stradala ili prekrštena. Davno sam naučio da je upravo Jasenovac i taj pogrom bio tadašnja politika NDH i ne vidim razliku u onome šta je bio razlog hrvatskoj državi 1995. godine, kada je Tuđman rekao prvo poterajte stanovništvo, a onda će vojska otići za njima. Etničko čišćenje protiv čega je bio čitav svet omogućeno je upravo uz asistenciju tog zapadnog sveta, velike i moćne mašinerije NATO koji je osposobio hrvatsku vojsku - rekao je Dodik.

Dodao je da ni tada, kao ni danas nema pravde i osuđuće presude za zločince koji su uništili, pobili i proterali Srbe sa tog prostora.

- Taj zločinački poduhvat imao je mnogo stradalih Srba. Srpsko stradanje u Oluji bilo je olujno. Čitave porodice su nestale, mnoge žene, stari i deca su stradali, a pravde nema. Mi Srbi u svojoj naivnosti verujemo da je pravda moguća, ali nema pravde tamo gde zločinac deli pravdu - naveo je Dodik.

Predsednik Srpske je zahvalio Srbiji što je uvek bila utočište za sve Srbe ma gde oni živeli na svetu i istakao da danas Srbija predstavlja identitet svih Srba u okruženju i svetu.

- Srbija je bila garancija i kada je bilo potrebno da se ovde ljudi skrase, da ovde dođu i nađu sigurno utočište. Izgledala je daleko, ali bila je dostižni spas svima koji su došli u tim godinama - rekao je Dodik. 

I danas je Srbija nešto u šta mi gledamo, dodao je, ocenivši da danas srpski narod može da kaže da pored stradanja u svom nacionalnom, političkom i državnom smislu ima dve važne stvari, a to su Srbija i Srpska, koja oličava slobodu srpskog naroda. 

Kako je rekao, danas u Srpskoj Srbi nemaju pravo ni na jednu istorijsku, nacionalnu i državnu grešku, te da zato ne prihvataju etiketiranje da su Bosanci ili da pričaju i pišu bosanski jezik.

Istakao je da su oni Srbi, koji žele mir, žele da žive sa drugima i ne žele ništa od drugih da uzimaju, ali da su spremni da brane i očuvaju ono što je u Srpskoj narodno dostignuće i volja.

Predsednik Srpske je rekao i da je uveren da će Srbi u ovom veku naći snagu da objedine svoje državne prostore i da reše probleme koji su pred Srbijom i da se okupe oko ideje predsednika Vučića, a to je da se obezbedi za Srbiju pravično rešenje po pitanju Kosova i Metohije.

On je zamolio Vučića da zaštiti Srbe u Republici Srpskoj i naveo da tamošnji Srbi vole Srbiju, koju doživljavaju kao svoju zemju i Srbiju i Srpsku vide kao jedinstven državni i politički prostor.


Na kraju je, kako je naveo, za utehu pomenuo da će sutra, kada budu slavili u Hrvatskoj Oluju, to činiti stojeći mirno pred himnom koju je napisao Srbin, a koji je sahranjen u Novom Sadu. 

Inače, autor hrvatske himne (muzike), je Srbin Josif Runjanin koji je rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habsburškoj moharhiji, ali je poreklom iz okoline Loznice, iz sela Runjani. Porodica se odatle najpre preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju, a na kraju u Srem.. 

Pored melodije za "Lijepu našu" Runjanin je komponovao i melodiju za pesmu "Rado ide Srbin u vojnike"

Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Novom Sadu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online