Sreda 22.08.2018.
11:35
Vestionline, Tanjug

SAD podržale članstvo Makedonije u NATO

pixabay.com
 

- Ovo je veoma važan trenutak za makedonsku diplomatiju. Sa državnim sekretarom Majkom Pompeom sam imao veoma ohrabrujući razgovor - rekao je Dimitrov za MIA.

Dodao je da je taj sastanak od velike važnosti.

- Kao što znamo, fokusirani smo na ono što je naš domaći zadatak. Potrebna nam je pobeda na referendumu koji će potvrditi sporazum koji smo postigli sa našim prijateljima iz Grčke. Makedonija namerava da postane član vojnog saveza, a naši američki partneri pružaju punu podršku tome - precizirao je Dimitrov.

Najavio je da će po povratku iz SAD takvu poruku lično preneti građanima Makedonije.

Dimitrov je najavio žestoku referendumsku kampanju, putem medija i interneta, kako bi, kako je rekao, građanima približio istorijski značaj sporazuma sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, što je bio uslov za priključenje Makedonije NATO.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske poslove Ves Mičel je za Rojters, prenosi MIA, rekao da njegov makedonski kolega zaslužan za uspeh sporazuma između Makedonije i Grčke.

- Kao jedan od arhitekata sporazuma, ministar Dimitrov je imao ključnu ulogu u celom procesu. Sjedinjene Države snažno podržavaju napore makedonske vlade. Cenimo ulogu koju Dimitrov ima u procesu integracija i SAD žele i nadaju se da će referendum biti uspešan - rekao je Mičel.

2024 © - Vesti online