Nedelja 05.08.2018.
13:14
rts.rs, Vestionline

Sve više razvoda u Srbiji

pixabay.com
 

Najnovija brakorazvodna statistika demantuje predrasude da su najstabilniji brakovi onih supružnika koji su proslavili srebrnu svadbu - svaki sedmi brak razveden protekle godine trajao je više od 25 godina. Razlozi tzv. "sedog razvoda" su brojni, a duži životni vek i veća potreba za kvalitetnijim životom, neki su od njih.

Psiholog Radmila Vujić Bojović navodi da je najčešći razlog za prekid dugog braka to što jednom od partnera jednostavno dojadi.

- Bude mu dosta i nije voljan više to da trpi: Ostalo mi je još dvadesetka godina života, hoću da ga provedem bolje - ukazuje Vujić Bojović.

Disfunkcionalni brakovi opstaju, tvrde stručnjaci, zbog dece ili zbog imovine. Ali, kada deca odrastu i osamostale se, supružnici više nemaju ništa što ih spaja i lakše se odlučuju na razvod.

Etnolog Vesna Duškov ističe i da na razvod posle mnogo godina braka utiče i ekonomska nezavisnost žene, koja je u mogućnosti da ode od muškarca.

"Jer, ako sam ja u penziji, moj suprug je u penziji. Imamo dobra primanja. Ja želim da putujem, a on je statičan to će isto izazvati neki sukob", napominje Duškov.

Razvod u zrelim godinama pojava je novog veka. Vesna Duškov podseća da u tradicionalnim sredinama, bile urbane ili ruralne, nekada nije bilo preporučljivo razvesti se.

- Žene koje su bile raspuštenice nisu bile nikada na dobrom glasu. Tako da su žene ređe odlučivale na takav korak - kaže Duškov.

Radmila Vulić Bojović ističe da smo u današnje vreme svesni da je promena moguća i da je promena na bolje nešto na čemu bi trebalo raditi.

- Ljudi prosto više nisu voljni da ostaju i opstaju u odnosima u kojima nemaju satisfakciju - ocenjuje Vulić Bojović.

Na promenu se, ističu stručnjaci, najlakše odlučuju u prvoj deceniji zajedničkoj života, dok je za razvod braka u poznim godinama potrebno mnogo više hrabrosti.

2024 © - Vesti online