Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.08.2018.
09:18
b92.net A

"Država štiti Pahomija"

Materijalizam, pare, pedofilija, jeres i satanizam sramote SPC - tvrde vernici iz okoline Vranja i traže da se vladika Pahomije razreši dužnosti.

youtube.com/ RTV Krusevac
Vladika Pahomije

Kako prenose Južne vesti, oni optužuju državu da čuva spornog Pahomija jer navodno “štiti jug Srbije od Albanaca”.

Eparhija Vranjska negira sve optužbe i smenjuje crkvene odbore koji se bune. 

Slučaj vladike Pahomija, optuženog pa oslobođenog za pedofiliju, dobio je novi nastavak. Sada već bivši predsednik Crkvenog odbora iz Klinovca Stojan Stevanović kod Vranja navodi da je sestrinstvo manastira Prohor Pčinjski napustilo manastir, bežeći od tiranije Pahomija. 

Kažu da su slali i dokaze, pisma i svedočenja crkvenom vrhu, ali uzalud. 

Zašto se, po njihovoj oceni, nepravedno štiti Pahomije, imaju odgovor u sprezi države i crkve.

Prozivaju državnu vlast da se umešala u “aferu Pahomije” i odbranila ga od "zasluženog tamničenja” pod izgovorom da se ne obruka crkva i da Pahomije čuva jug Srbije od Albanaca. 

Vernici su pozvali Crkvu da “hitno raščini pedofile i pošaljite ih u zabačene manastire da se ispovedaju, okajavaju svoje nečuvene grehe i leče se”, ali njihove optužbe pored “pedofilskog” imaju i “šumski deo”. 

"Da li su se državni organi pozabavili time šta radi Pahomije? Koliko se samo besomučno poseče viševekovnih kvalitetnih šuma u Palji, Kacapunu, Dubnici i Kozjaku radi materijalne koristi. Pod kojim okolnostima se zapališe manastiri Sveti Nikola u Vranju, Sveti Prohor Pčinjski i manastir Svetog proroka Ilije u Kacapunu?”, pitaju Klinovčani. 

Jedini odgovor na sva ova pitanja i optužbe, kako kaže Stevanović, a prenosi N1, jeste smena i krivična prijava da je ugrozio bezbednost Pahomija. 

Ipak, Eparhija vranjska odgovara da vernici iz Klinovca i njihov predsednik Stevanović ne govore istinu i potvrđuju da su podneli krivičnu prijavu protiv Stevanovića. 

Za optužbe protiv Pahomija za pedofiliju i seču šuma odgovaraju iz Eparhije pozivanjem na hijerarhiju i birokratiju i kažu da to nije posao Crkvenog odbora Klinovac i da nije po Ustavu crkve da se time bave. 

Jedini epilog “klinča” između Klinovca i Pahomija jeste smena Stevanovića i postavljanje novog crkvenog poverenika u to selo. 

Podsetimo, slučaj Pahomije jedna od najvećih afera koja je potresala SPC.

Pahomije je oslobođen optužbi za pedofiliju 2008. pred Sudom u Nišu, a tri godine dobio je Orden Belog anđela.

Vranjske su pisale i 2013. godine o novim svedocima seksualnog zlostavljanja od strane Pahomija, ali je Eparhija i tada to odlučno demantovala, nazvavši ih konstrukcijama. Iste godine, tužili su ga i bivši radnici Eparhije za kršenje Zakona o radu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online