Nedelja 05.08.2018.
10:13
rts.rs, Vestionline

"Oluja nije bila vojna akcija, već zločinački poduhvat”

M. Karović
Miodrag Linta:Hrvatska da se suoči sa prošlošću

Miodrag Linta poručuje da svakog 5. avgusta treba da upozorimo da "Oluja" nije bila nikakva "čista vojna akcija", već udruženi zločinački poduhvat čiji je cilj bilo proterivanje Srba iz Hrvatske. 

Predsednik Saveza Srba iz regiona ističe da ni posle više od dve decenije nisu rešeni problemi sa kojima se suočavaju oni koji su proterani iz Hrvatske.

Linta navodi da je, između ostalog, oteto više od 40.000 stanarskih prava, 50.000 penzionera potražuje zaostale neisplaćene penzije, više od 800.000 poljoprivrednih parcela nije vraćeno vlasnicima, desetine hiljade Srba ne može da potvrdi radni staž koji su ostvarili do početka ratai tokom rata, a hiljadama građana i dalje se duguje dinarska i devizna štednja.

- Nažalost, u Hrvatskoj nema nikave volje da se ti problemi reše i da se prevaziđe ratna prošlost - ocenjuje Linta.

Ističe i da je tema današnje Hrvatske prošlost i zločinačka NDH, a paradigma toga jeste pevač Marko Perković Tompson koji otvoreno veliča ustaštvo i širi mržnju.

- Iza njega stoje sve relvantne društvene snage - i katolička crkva, i fudbalska reprezentacija, hrvatska vlast, a predsednica Kolinda Grabar Kitarović kaže da je on njen omiljeni pevač - ukazuje Linta.

Podseća i da je tokom 1991, 1992 i 1993. godine iz desetine hrvatskih gradova i većeg dela zapadne Slavonije proterano više od 250.000 Srba. 

Linta zaključuje da u narednom periodu problemi prognanih Srba neće moći biti rešeni bez pritiska međunarodne zajednice i zapadnih sila - Brisela, Vašingtona i Berlina.

2024 © - Vesti online