Nedelja 05.08.2018.
00:11
Vestionline, Tanjug

NVO: Procesuirati ratne zločine u Oluji

A. Čukić
Foto: Arhiva

Podsetile su da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, te da za sprovedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji. 

"Nakon 23 godine od ratnih operacija upozoravamo da ratna retorika u Republici Hrvatskoj ne

jenjava već naprotiv svedočimo militarizaciji društva i sve većem utrošku javnih sredstava u vojne svrhe", piše u saopštenju koje su potpisali Centar za žene žrtve rata - ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost, Srpski demokratski forum i Ženska mreža Hrvatske, uz podršku Žena u crnom (Beograd) i Udruženja za društvena istraživanja i komunikaciju - UDIK (Sarajevo).

Te organizacije su pozvale hrvatsku vladu i Sabor da zaustave militarizaciju društva, suoče se s prošlošću, preuzmu odgovornost za ratne zločine u i nakon operacije "Oluja", kao i za izostanak procesuiranja osoba koje su odgovorne za počinjene ratne zločine. 

Ocenjuju da je dosadašnja "državnička retorika" Republike Hrvatske licemerna i ne vodi pomirenju, podsticanju na dijalog, razumevanju i empatiji za drugu stranu i druge žrtve, kao ni povratku stanovništva u njihove predratne domove. 

Navode da Hrvatska nikada ne pominje njihov povratak, te da je potrebno razvijanje sistema koji će sprečiti nasilje i mržnju i podstaći povratak stanovništva. 

Nevladine organzacije su izrazile saosećanje sa svim žrtvama vojno-policijske operacije "Oluja". 

2024 © - Vesti online