Subota 04.08.2018.
13:15
Tanjug, Vestionline

Danska: Prva novčana kazna zbog nikaba

pixabay.com
Po novom zakonu u Danskoj ženama je zabranjeno prekrivanje lica

Ona će, budući da je odbila da skine nikab nakon što su policajci to zatražili, morati da plati kaznu u iznosu od 155 dolara. 

Lokalni mediji javljaju da je žena kažnjena nakon što je u šoping centru nedaleko od Kopenhagena ušla u sukob sa drugom ženom, koja je pokušala da joj skine veo. 

Policija navodi da su, nakon što su primili poziv i pregledali snimke sa kamera, obavestili mladu ženu da će biti kažnjena ukoliko ne skine nikab.

Kako prenosi BBC, ona je to odbila i zato će morati da plati 1.000 kruna, odnosno oko 155 dolara. 

Novi zakon u Danskoj, po kojem je ženama zabranjeno prekrivanje lica u javnosti, koji je izglasan ranije ove godine, izazvao je proteste i kritike širom te zemlje.

U zakonu se ne pominju burke i nikabi, ali se navodi da "svako ko nosi odevni predmet koji sakriva lice biti kažnjen novčanom kaznom".

Neke žene muslimanske veroispovesti već su najavile da se neće povinovati zakonu, što bi moglo da ih košta 1.500 dolara, ako se "prekršaj" bude ponavljao.

I pored toga što su mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovale takve mere, Evropski sud za ljudska prava je podržao sličnu zabranu u Belgiji, navodeći da je mir u zajednici važniji od prava pojedinca na versko izražavanje.

Slične, potpune ili delimične zabrane nošenja burki i nikaba, važe i u Belgiji, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj i u nemačkoj pokrajini Bavarska.

2024 © - Vesti online