Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.07.2018.
10:44
Vestionline, Tanjug A

Izrael - Nacionalna država jevrejskog naroda

Izraelski parlament usvojio je danas sporni zakon kojim se zemlja definiše kao nacionalna država jevrejskog naroda, ali kritičari upozoravaju da su manjine skrajnute.

pixabay.com
 

Vlada navodi da će predlog zakona, koji je usvojen rano jutros, samo potvrditi postojeći karakter Izraela, a premijer Benjamin Netanijahu nazvao je usvajanje zakona "istorijskim trenutkom u istoriji cionizma i istoriji države Izrael", prenosi AP.

- Izrael je nacionalna država jevrejskog naroda, koji poštuje individualna prava svih svojih građana. Ponavljam, ovo je naša država. Jevrejska država - istakao je Netanijahu.

On je napomenuo da u poslednje vreme postoje ljudi koji pokušavaju da to destabilizuju i da time destabilizuju temelje postojanja i prava jevrejskog naroda.

- Zato smo danas usvojili ovaj zakon. Ovo je naša zemlja. Ovo je naš jezik. Ovo su naša himna i naša zastava. Živela država Izrael - poručio je premijer.

Međutim, protivnici ovog zakona kažu da se njime marginalizuje arapska manjina u Izraelu.

Jedna zakonska klauzula je status arapskog jezika spustila sa zvaničnog na "specijalni", navodi američka agencija, uz napomenu da Arapi čine oko 20 odsto stanovništva Izraela.

Zakon je usvojen sa 62 glasa za i 55 protiv, dok su dva člana izraelskog parlameta, Kneseta, bila uzdržana.

Zakon je definisan kao "osnovni", što mu daje skoro ustavni status, ali će se ipak suočiti sa izazovom na Vrhovnom sudu.

Političari su protekle noći, tokom višesatne žučne rasprave, izneli protivljenje predlogu zakona, a šef Arapske združene liste Ajman Odeh mahao je crnom zastavom tokom govora u parlamentu, upozorivši na posledice ovog zakona.

"Ovaj zakon je zlo, crna zastava se vijori nad njim", rekao je on, dodavši da će "danas morati da kaže svojoj deci, kao i svoj deci palestinsko-arapskih gradova u zemlji, da je država proglasila da ih ne želi tu".

Kako je Odeh saopštio, "usvojen je zakon o jevrejskoj nadmoći i time nam je poručeno da ćemo uvek biti građani drugog reda".

Beni Begin, sin bivšef izraelskog premijera Menahema Begina, osnivača Netanijahuove partije Likud, uzdržao se od glasanja, upozorivši na rastuće partijsko nepoštovanje ljudskih prava.

- Ovakvu odluku nisam očekivao od rukovodstva Likuda - rekao je on.

Američke jevrejske organizacije su, takođe, izrazile nezadovoljstvo i razočaranje zbog usvajanja ovog zakona, upozorivši da je on doveo u opasnost posvećenost osnivača Izraela izgradnji zemlje koja je i jevrejska i demokratska.

Poslanici su u nedelju izbacili najsporniju odredbu zakona kojom bi se dozvolilo uspostavljanje "odvojenih zajednica" i koju su kritičari nazvali rasističkom.

Mnogi Izraelci, uključujući predsednika Ruvena Rivlina i javnog tužioca, usprotivili su se ranijem nacrtu zakona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online