Petak 27.07.2018.
09:47
Vestionline, Tanjug

"Zakon o carini doneće potpunu digitalizaciju carinskog poslovanja"

M. Karović
Foto: Ilustracija

Milošević je u Dnevniku RTS kazao da će novi zakon o carinama doneti kompanijama i građanima ubrzanje carinskih procedura.

- Nov carinski zakon omogućiće da Srbija u sferi carinskog poslovanja posluje kao moderne zemlje, a to znači potpunu digitalizaciju carinskog poslovanja. Nećete koristiti papire, stajati u redovima, već će se sve raditi upotrebom kompjutera - rekao je Milošević.

On pojašnjava da je deo o tranzitu robe već pokriven potpunom kompjuterizacijom.

- To recimo znači da kamion koji krene iz Nemačke ka Turskoj i dođe do naše carine, ide upotrebom kompjuterskih poruka. Nov zakon donosi da se i ostala dva postupka - uvoz i izvoz robe obavljaju preko kompjutera - dodaje Milošević.

Ističe da je Srbija potpuno umrežena sa Turskom i Makedonijom oko tranzita robe.

- Imaćemo potpunu kompjutersku vezu i u uvozu i izvozu sa celom EU - napominje pomoćnik direktora Uprave carina.

Putnicima savetuje da prate uputstva koja postoje na svim graničnim prelazima i da poštuju propise kako bi se smanjila zadržavanja na granicama.

- Savet i da, ako je to moguće, koriste alternativne pravce. U neposrednoj blizini svih prelaze postoje manji prelazi koji nisu preopterećeni i takođe molimo ljude za toleranciju - dodao je on.

Milošević je rekao da se ovih dana najviše krijumčare novčana sredstva te da su ona sakrivena na najrazličitijim mestima.

- Mi smo za protekle tri godine našli više do 13 miliona evra i ta sredstva su otišla u budžetski prihod - istakao je Milošević.

Do 24. jula pronađeno je 220 kilograma raznih narkotika, rekao je on i dodao da je kod putnika koji je putovao na liniji Beograd-Beč pronađeno 42 kilograma narkotika, najviše marihune.

On je naveo i da naši carinici imaju adekvatnu opremu za otkrivanje krijumčarene robe i droge.

- Raspolažemo sa 24 pokretna skenera. Srbija se nalazi na tranzitnoj ruti i spoljnoj granici EU, a naša potreba i obaveza je da kontrolišemo transportna sredstva - zaključio je Milošević za RTS.
 

2024 © - Vesti online