Nedelja 22.07.2018.
14:15
Vestionline, Tanjug

Kocijas: Poruka Istoku i Zapadu - dosta smo zatvarali oči

pixabay.com
 


- Grčka je odlučila da pošalje poruku Istoku i Zapadu, svim našim prijateljima i onima koji to nisu, da će prema svakome ko narušava principe nacionalnog suvereniteta i poštovanja prema nama, biti pokrenute mere. Vreme u kojem je diplomatija zatvarala oči je prošlo - rekao je Kocijas u intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA.

Upitan da prokomentariše napetosti koje su prisutne u poslednje vreme između Grčke i Rusije, kao i o mogućnosti okazivanja posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Atini, Kocijas je kazao da nije zabrinut i izrazio nadu da će svi problemi biti rešeni prijateljski.

- Sergej Lavrov kojeg smatram jednim od najboljih diplomata na međunarodnoj sceni i sa kojim imam prijateljski odnos, zatražio je od mene da ga pozovem u posetu. Da dođe u Grčku i pripremi se za putovanje premijera (Grčke) Aleksisa Ciprasa u Moskvu gde su ga oni pozvali, što sam i učinio - kazao je Kocijas.

Prema njegovim rečima, ukoliko Lavrov želi da dođe, biće dobrodošao. 

- Ako smatra da treba da stane na stranu onih koje smo proteralli ili sa onima kojima nije dozvoljeno da uđu, to je njegovo pravo - rekao je Kocijas.
 

Odnosi između Atine i Moskve su se pogoršali u poslednje vreme nakon odluke grčke vlade 11. jula da protera dvojicu ruskih diplomata i zabrani dolazak još dvojice.

Grčka je, kako su tamošnji mediji izvestili, optužila te diplomate za mešanje u unutrašnje poslove i podrivanje nacionalne bezbednosti Grčke.

Rusija je nakon toga najavila kontramere, a ubrzo je i planirana poseta Lavrova odložena.

- Pokušao sam, kao što znate, a naglašeno je i u obaveštenju, da ne treba povezivati ove loše slučajeve sa zvaničnom Rusijom - kazao je Kocijas.

Naglasio je da je to pitanje za Rusiju "da li ona želi da se identifikuje sa njima ili ne".

Osvrnuvši se i na sporazum koji je Atiina sklopila sa Skopljem o imenu Makedonije, Kocijas je rekao da su uslovi bili pogodni za sporazum.

- Oni tvrde da smo požurili. Uslovi su bili zreli. Kada su uslovi zreli, to znači da morate da nastavite sa onim što možete da učinite - kazao je Kocijas.

- Mogli smo da sklopimo bolji sporazum da nije bilo druge strane. Ne bismo je nazvali Severna Makedonija, nego Severna Aljaska - rekao je Kocijas upitan da li je to bio najbolji mogući sporazum sa Skopljem ili je Grčka možda mogla da postigne bolji.

2024 © - Vesti online