Sreda 11.07.2018.
23:30
sputniknews.com

Netanjahu Putinu: Nećemo da rušimo Asada, ali...

EPA/Sergei Ilnitsky
Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin

Govoreći o krizi u susednoj Siriji, Netanjahu je prethodno izjavio da će Izrael sprečiti svaki pokušaj narušavanja svoje granice, uključujući vazdušnu.

- Pre nekoliko sati bespilotna letelica ušla je s teritorije Sirije na teritoriju Izraela. Uspešno je oborena. Želim da naglasim da ćemo sprečavati svaki pokušaj narušavanja naše vazdušne i kopnene granice - izjavio je Netanjahu.

Izraelski premijer je dodao da je svaki njegov susret sa ruskim predsednikom prilika za zajedničko delovanje, odnosno za povećanje bezbednosti i poverenja u regionu.

Izraelska vojska potvrdila je ranije da je presrela i oborila bespilotnu letelicu koja je iz Sirije ušla u vazdušni prostor Izraela. Dron je oboren korišćenjem sistema protivvazdušne odbrane "patriot".

- Bespilotna letelica pripadala je sirijskim oružanim snagama. Nije nosila oružje i obavljala je obaveštajnu misiju. Tek treba da razjasnimo kako se našla u vazdušnom prostoru Izraela - namerno ili slučajno - naveo je izraelski oficir na konferenciji za novinare.

"PVO sistemi su na vreme otkrili opasnost i pratili njeno kretanje", saopštila je izraelska vojska.

Lansiranje rakete je aktiviralo sirene za uzbunu u izraelskim naseljima na granici sa Sirijom. U jugozapadnim oblastima susedne zemlje, koje su blizu Izraela i Jordana, poslednjih nedelja vode se borbe između sirijske armije i odreda opozicije.

Pogranični incident podudario se sa posetom premijera Izraela Benjamina Netanjahua Moskvi. On je rekao da će jedna od glavnih tema njegovog razgovora s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom biti situacija u Siriji.

2024 © - Vesti online