Petak 06.07.2018.
09:56
blic.rs, Vestionline

Nastavlja se rat Kine i SAD

pixabay.com
 

Vašington je povećao takse na uvoz kineske robe vredne 34 milijarde dolara, što bi mogao da bude prvi korak u uvođenju niza taksi.

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da će biti "primorano da krene u neophodan kontranapad", ali nije navelo detalje. Peking je ranije objavio listu američkih proizvoda na koje će biti primenjene kontramere, a među kojima su soja, električni automobili i viski, prenosi B92.

Tramp je najavio da su SAD spremne da uvedu takse i na uvoz kineske robe vredne 200 milijardi dolara, a potom i 300 milijardi dolara, ako Peking ne pristane na američke zahteve i nastavi s kontrapotezima. Time bi mogla da bude pogođena kineska roba u ukupnoj vrednosti od 550 milijardi dolara, a Kina je prošle godine izvezla u SAD robu vrednu 506 milijardi dolara.

Američki predsednik Donald Tramp je pretio uvođenjem nameta do 450 milijardi dolara na uvoz iz Kine. Imajući u vidu obećanu odmazdu Kine, čitava ova situacija je podgrejala strahovanja da bi konflikt mogao negativno da utiče na globalni ekonomski rast.

2024 © - Vesti online