Ponedeljak 04.06.2018.
16:57
Vestionline, Tanjug

Grčka: U sredu novi protesti zbog spora sa Skopljem oko imena

pixabay.com
 

Organizatori su danas saopštili da okupljanja planirana za sredu u Peli i drugim gradovima imaju za svrhu da pokažu da su stanovnici grčke pokrajine Makedonija "u stanju uzbune" zbog pregovora između vlada u Atini i Skoplju, prenosi AP.

Organizatori okupljanja su danas, takođe, pozvali da se bilo kakav sporazum koji postignu vlade dve zemlje stavi na referendum.

Inače, Atina i Skoplje još čekaju na telefonski razgovor premijera, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, koji treba da potvrde sve što je do sada dogovoreno u vezi sa novim imenom Makedonije, a u međuvremenu analitičari tvrde da obe strane kupuju vreme ne bi li opozicione lidere privolele da prihvate dogovoreno.

Opozicija u Grčkoj i Makedoniji je, iz različitih razloga, protiv do sada predloženih opcija novog imena te bivše jugoslovenske republike.

Grčka opozicija ne priznaje makedonski identitet, a makedonska se protivi promeni ustava zemlje, pri čemu je najglasniji predsednik Makedonije, Đorđe Ivanov.

Najuticajnija makedonska opoziciona VMRO-DPMNE je svoje nezadovoljstvo izrazila na protestu u subotu u Skoplju, a grčka opozicija je tim povodom protest najavila za 6. jun.
 

2024 © - Vesti online