Četvrtak 03.05.2018.
03:11
Lj. Ivanović - Vesti

U susret Prvom maju (3): Švedski eksperiment pouka svetu - šest sati puna kapa

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prošle godine švedska vlada je odlučila da izvede eksperiment da bi utvrdila kako dužina radnog vremena utiče na efikasnost zaposlenih.

Odabran je jedan starački dom u kome su medicinske sestre podeljene u dve grupe - jedna grupa je radila osam sati dnevno, a druga šest sati dnevno.

Eksperiment je trajao godinu dana, a rezultati su pokazali da je većina sestara koje su radile po šest sati zapravo bile produktivnije od onih koje su radile duže sate. One su manje uzimale slobodnih dana i bolovanja nego sestre koje su radile po osam sati.

Medicinske sestre koje su imale kraće radno vreme bile su zadovoljnije i bolje raspoložene pa su imale i bolji odnos sa pacijentima.

Nedavno je nekoliko švedskih kompanija takođe uvelo radni dan od šest sati. Iako je istraživanje pokazalo pozitivne rezultate za medicinski sektor, stručnjaci kažu da je potrebno još istraživati da bi se utvrdilo da li isto važi i za druge sektore.

Pitanje motivacije za rad je ključno. Ako okapavate na poslu od jutra do mraka, ili radite više poslova, bez obzira na to koliko zarađujete, vi ćete biti nesrećni jer živite da biste radili a ne radite da biste živeli, tvrde švedski psiholozi.

Austrija najgora

U Evropi najduže rade Austrijanci - 44 sata nedeljno. Slede ih Grci sa 43 sata, dok Poljaci i Česi rade oko 42 sata u toku nedelje. Po toj statistici, najkraće su na poslu Danci i Finci koji na poslu provode osam sati, pet dana u nedelji. Ukupno 40. I u Srbiji se radi 40 sati, na papiru.Sutra - U susret Prvom maju (4): Veće plate ili štrajk
 

2022 © - Vesti online