Subota 21.04.2018.
10:54
Vestionline, Tanjug

Iz EU poručili Sloveniji: Nemojte da tužite Hrvatsku

EPA/Antonio Bat
Trn u oku: Piranski zaliv

Lenerts je kazao da mu je vrlo dobro poznat kontekst oko kojeg se spore Slovenija i Hrvatska, kao i da je pred kraj prošle godine posetio vrhovne sudove obeju država "u sklopu neformalnog oblika dijaloga".

Navodi se da je Lenerts rekao da bi bilo primerenije da se taj spor reši na drugi način, tako da obe države sporazumno pred sud EU iznesu taj slučaj.

On je pojasnio da se radi o postupku prema članu 273 Ugovora o funkcionisanju EU.

- Taj član nudi mogućnost da članice pred sud EU iznesu međusobne sporove o predmetu koji se u strogom smislu ne tiče evropskog prava, ali je za članice i za EU važan u širem kontekstu - rekao je Lenerts.

Navodi se da je on kao "sjajan primer" za takav slučaj naveo prošle godine rešen spor između Austrije i Nemačke, u kojem je Austrija Nemačkoj zamerala da u praksi postupa protivno njihovom sporazumu o oporezivanju prihoda od kamata na dohodak ostvaren u Nemačkoj.

U slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova Lenertsov poziv za sada nisu komentarisali.

- Ipak, Slovenija je uverena da zbog hrvatskog odbijanja primene arbitražne presude dolazi do slučajeva konkretnih povreda evropskog prava - kazali su u ministarstvu koje vodi šef diplomatije Slovenije Karl Erjavec.

2024 © - Vesti online