Sreda 04.04.2018.
09:11
Vestionline, Sputnjik

Pet hiljada američkih vojnika stiže na granicu sa Rusijom

pixabay.com
Amerika se sprema za vojne vežbe na Baltiku

"Više od 5.000 američkih vojnika će se pridružiti multinacionalnim snagama u vojnim vežbama Sajber strajk, koje su najveće vežbe takve vrste u baltičkom regionu", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Ranije je Bela kuća saopštila da će SAD dostaviti baltičkim državama vojnu pomoć u vrednosti od 170 miliona dolara. To bi trebalo da ojača oružane snage Estonije, Letonije i Litvanije.

Prvi zamenik šefa Vojnog komiteta Saveta Federacije Jevgenije Serebrenikov je naveo da će Rusija preduzeti uzvratne mere zbog američke inicijative jačanja vojske baltičkih država.

- Rusija je dosta toga uradila za jačanje svojih vojnih jedinica duž zapadnih granica. Međutim, poslednja američka odluka će dovesti do toga da će Rusija preduzeti uzvratne mere u sferi bezbednosti i odbrane - rekao je Serebrenikov.

On je naglasio da Vašington ne prestaje sa pokušajima da potkopa multipolarni svetski poredak. U tu svrhu, Amerikanci koriste čitav potencijal NATO-a, smatra Serebrenikov. Ruski senator se požalio na to što je politika borbe protiv Rusije i dalje prioritet američke elite.

2024 © - Vesti online