Sreda 28.03.2018.
16:42
Tanjug

Prištini rok tri nedelje: "Neka nas hapse"

Tanjug

Formiranje ZSO najavljuju ako Priština ne preduzme konkretne korake u naredne tri nedelje, zahtevaju kažnjavanje nalogodavaca napada na učesnike unutrašnjeg dijaloga pre dva dana i traže od međunarodnih misija da povećaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na pripadnike srpskog naroda.

Legalni i legitimni predstavnici srpskog naroda opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Ranilug, Štrpce, Klokot, Novo Brdo i Parteš na zajedničkoj sednici doneli su zaključak sa tri zahteva. 

- Ukoliko Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje počne da radi na formiranju ZSO, srpske opštine i institucije će same početi formiranje ZSO, njenih tela i institucija. Mi smo sprmeni da na stvaranju statuta ZSO radimo u saradnji sa Beogradom u Prištinom onako kako je predviđeno sporazmom - navodi se u prvoj tački. 

- Početkom rada na stvaranju ZSO u tom smislu smatram isključivo jasno i javno pokazanu spremnost da se na tome radi, ne deklrarativno, ali i neuzimajući u obzir odluke ustavnog suda kojima su poništena 22 od 23 principa za osnivanje ZSO. Takav pokušaj da se na tome radi bi za nas značio isto što i neformiranje i u tom slučaju bismo, takođe, započeli njeno formiranje na način predviđen sporazumom - najavljuje se u zaključcima iz Mitrovice. 

Sa sastanka je upućen zahtev da se nalogodavci i izvršioci “terora nad građanima, predstavnicima srpskog naroda i medija od 26. marta najhitnije procesuiraju i kazne, a ministar unutrašnjih poslova i direktor policije podnesu ostavke". 

Takođe pozvani su međunarodni predstavnici prisutni na ovim prostorima, pre svega KFOR i Euleks da povećaju budnost i preventivno deluju u slučaju napada na srpski anrod i njegove predstavnike u narednom periodu, jer je to obaveza koja proističe iz njihovog mandata. 

- Za svako remećenje mira i ugrožavanje imovine i života naših građana smatraćemo ih odgovornim - poručuju opštine sa srpskom većinom. 

Da podsetimo, u Mitrovačkom dvoru u Kosovskoj Mitrovici održan je sastanak predstavnika Srba sa Kosova. Predstavljen i grb Zajednice srpskih opština.

Prištinski mediji pišu o grbu ZSO - "četiri S"

Sastanak je otvorio predsedavajući skupštine opštine severna Kosovska Mitrovica Dejan Gurešić, koji je rekao da je sednica sazvana po hitnom postupku zbog situacije. 

On je u ime svih odbornika deset skupština najoštrije osudio vandalski akt neprimerene sile nad Srbima i njihovim političkim predstavnicima, kao i kidnapovanje Marka Đurića. 

Sednici prisustvuje 120 odbornika, a na bini je postavljen logo Zajednice srpskih opština. 

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ivan Todosijević poručio je Srbima na KiM da budu uvereni da će naša država Srbija da im pomogne "i da će Bog pomoći, jer su pravda i pravo na našoj strani". 

- Pet godina od kako se Briselski sporazum ne sprovodi, koliko mi tražimo da se formira ZSO. ZSO je za nas krvno političko pitanje - rekao je Todosijević. 

On je podsetio da je ZSO međunarodna obaveza, a ne hir Srba. 

"Međutim zapad i Priština nisu spremni da je formiraju, a ZSO se, nažalost, i danas koristi za ucenjivanje Srbije i Beograda", rekao je on. 

"Ukoliko zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo potpuno legitimno pravo da sami uzmemo sudbinu u naše ruke i sami formiramo ZSO. Da sami odlučujemo o našim životima", podvukao je Todosijević. 

Srbi su, dodao je, odlučni i pored pritisaka iz Prištine i EU. 

- Čuli smo da će da nas hapse. Neka nas hapse, ako mogu sve nas. Mi smo opredeljeni za mir, naš stav dijalog razgovor i mir - rekao je Todosijević. 

On je kritikovao što predstavnici EU nisu došli na ovaj skup. 

Sastanku prisustvuju predstavnici svih deset opština sa većinskim srpskim stanovništvom - gradonačelnici Klokota Božidar Dejanović, Parteša Dragan Petković, Novog Brda Svetislav Ivanović, Štrpca Bratislav Nikolić i Raniluga Vladica Aritonović. 

Tu su i gradonačelnici Gračanice Srđan Popović, Leposavića Zoran Todić, Kosovske Mitrovice Goran Rakić, Zubinog Potoka Stevan Vulović i Zvečana Vučina Janković. 

Na zahtev predsednika Srpske liste Gorana Rakića sastanak je simbolično počeo u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom UN 12 44, i imaće samo jednu tačku dnevnog reda - političko-bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije. 

Srpska lista najavila je juče u Beogradu da napušta kosovske institucije, a ujedno je najavljeno i da će srpske opštine formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština, na petogodišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma.

2024 © - Vesti online