Četvrtak 22.03.2018.
08:33
Dojče vele, Vestionline

Nemačka štampa: Mafijaški stil bivšeg predsednika

EPA/Phillipe Huguen/POOL
Bivši predsednik Italije: Nikola Sarkozi

Tako nemačka štampa piše o "Libijskoj aferi" bivšeg francuskog predsednika, prenosi Dojče vele.

Nakon što je objavljena vest da je bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi u pritvoru zbog sumnje da je primio 50 miliona evra za finasiranje svoje predsedničke kampanje, stižu novi detalji i prvi komentari.

List Frankfurter noje prese, koji izlazi u finansijskoj metropoli Frankfurtu na Majni, podseća javnost na ono što se tokom godina čulo u vezi sa Sarkozijem i novcem iz Libije, ali ne samo to:

"Francusko-libijski biznismen i posrednik Zijad Takedin, koji je u međuvremenu prekinuo kontakt s bivšim predsednikom i protiv koga se vodi proces zbog korupcije, rekao je da je između kraja 2006. i početka 2007. iz Tripolija u Pariz prebacio pet miliona evra u gotovini. Gadafijev sin, Saif al Islam, 2011. je preko TV Euronews tražio od Sarkozija da vrati novac: 'Mi smo finansirali njegovu kampanju i za to imamo dokaz. Dali smo mu pomoć kako bi se založio za libijski narod, ali nas je on razočarao'."  

Pročitajte još:

youtube.com/Study IQ education

Posledice NATO intervencije: Povratak robovlasništva

Samo Berluskoni bogatiji od Mila

Izveštaj francuskog Centralnog zavoda za borbu protiv korupcije pokazao je da je za Sarkozijevu kampanju potrošen ogroman novac.

Njegov bliski saradnik i bivši ministar unutrašnjih poslova Klod Geon na velikim je mukama da objasni zašto mu je jedna saudijski milijarder na račun prebacio pola miliona evra.“ 

"Ali to nije sve, 63-godišnji Sarkozi je i drugim nevoljama: sudski proces mu preti zbog toga što su troškovi njegove izborne kampanje 2017. umnogome premašili dozvoljeni gornji budžet od 22,5 miliona evra - zabašureni sistemom lažnih računa. Takođe, on i njegov advokat su jednom visokom sudskom zvaničniku navodno obećali unapređenje - za informacije o tome šta organi istrage znaju o navodima da je pokojna Lilijen Betonkur milijarderka i naslednica Loreala, takođe finansirala njegovu kampanju 2007. godine." 

"Sarkozi može sve to da odbacuje kao zaveru svojih političkih protivnika, ali veliki broj afera u koje je on uključen stvara veoma uznemiravajuću sliku. Reč je o korupciji, podmićivanju, netransparentnim novčanim tokovima i nepotizmu. Sve to svedoči o pravom mafijaškom stilu. Za Sarkozija se čak priča da je 2017. pokušao ponovo da dođe na vlast kako bi dobio pravni imunitet, kao što je to uradio Silvijo Berluskoni. I to je samo pretpostavka - ali se preteći nadvila nad njim. Sve to bi trebali hitno rasvetliti" završava Frankfurter noje prese. 

U rat da bi se oslobodio svedoka? 

Nordvest cajtung iz Oldenburga na severu Nemačke takođe se opširno bavi vestima iz Francuske: "'Politički penzioner', kako Sarkozija ponekad zovu u Francuskoj, već godinama je opterećen raznim aferama. Pre četiri godine već je bio u policijskom pritvoru u okviru jedne druge istrage i bio je ispitivan ceo dan."

"Istražitelji finansijskog tužilaštva prikupili su stotine dokumenata u okviru takozvane 'Libijske afere'. Protiv nekih osumnjičenih već su pokrenuti procesi. I Sarkozijev bliski saradnik, bivši ministar Bris Ortefe, morao je da se suoči s pitanjima istražitelja, ali nije bio u pritvoru. A sada se očigledno Sarkozi našao u centru pažnje istrage." 

"Neko ko je bio tako moćan, kao što je to bio Muamer al-Gadafi, svakako je bio u stanju da finansira jednog francuskog predsedničkog kandidata. Gadafi je bio u stanju da naredi da se sruši avion pun putnika (Lokerbi 21.12.1988.) i da se u vazduh digne diskoteka (Berlin, 6.4.1986). Posle toga, davanje mita zvuči kao civilizovan napredak. Zato se vredi osvrnuti na vreme posle predsedničke kampanje o kojoj je reč. Bila je to 2011, kada je Francuska insistirala da se Gadafi vojno napadne. Sarkozi je time čak rizikovao da izazove podelu u NATO. Usledio je totalni kolaps države i bilo kakvog poretka u Libiji, a zemlja je postala poligon za islamske teroriste. I sve to samo da bi se Sarkozi oslobodio svedoka svoje potkupljivosti? Istraga to mora da pokaže." 

Rajniše post iz Diseldorfa iznosi međutim sasvim drugačije mišljenje: Nikola Sarkozi je bio predsednik Francuske pet godina, a glasina o njegovoj prljavoj vezi sa Libijom bilo je i pre nego što je došao na najvišu funkciju u državi. Ta afera se otada krčkala i verovatno je doprinela političkom padu Sarkozija koji 2012. izgubio izbore. Čovek može da misli šta hoće o bliskim političkim kontaktima Sarkozija i Gadafija, ali nakon ukidanja međunarodnih sankcija protiv libijskog diktatora, Francuska zaista nije bila jedina zemlja koja se intenzivno trudila oko navodno tada čistog despota - i usput oko koncesija za poslove u zemlji bogatoj naftom. Treba napomenuti: uprkos višegodišnjim istragama, do danas nije dokazano da je Gadafi svog novog prijatelja kupio sa 50 miliona evra. A još manje od toga je dokazana teza da je francuski predsednik 2011. rizikovao podelu NATO kako bi vojnim udarom eliminisao Gadafija kao dosadnog svedoka. To zvuči neverovatno - čak i za nekoga kao što je Sarkozi. 

Darmšteter eho iz Darmštata na jugu Hesena piše: "Ova afera je primer arogantnog i kriminalnog ponašanja stare političke elite koje su se Francuzi otarasili birajući Makrona za predsednika. Sećate li se konzervativnog predsedničkog kandidata Fijona, koji je fiktivno zaposlio pola porodice u svojoj kancelariji i koji na račun države nisu radili ništa? Ili toga kako je šefica ekstremne desnice Marin Lepen proneverila novac EU? Politika je prljav posao? I u Francuskoj, kao i u Nemačkoj, to je veoma rašireno mišljenje."

2021 © - Vesti online