Nedelja 04.03.2018.
19:58
Tanjug

Novi Sad: Opasan otpad pun teških metala i drugih kancerogenih materija

Tanjug
Opasan otpad koji je nedavno otkriven u Novom Sadu

On je za novosadski "Dnevnik" kazao da je informacije o nezakonitom skladištenju opasnog otpada Pokrajinski sekretarijat dobio BIA i od Višeg javnog tužilaštva iz Kruševca, kao i da je opasan otpad skladišten u krugu nekadašnje novosadske fabrike HINS tokom 2014, 2015. i 2016. godine. 

Pročitajte još:

Tanjug

Arče pare, otrova sve više

Prema njegovim rečima, količina od 1.816 tona ne uključuje i otpad u osam podzemnih bazena, čija količina trenutno nije utvrđena i još uvek se ne zna da li je i u kojoj meri otpad u tim podzemnim bunkerima kontaminirao zemljište. 

Erceg je kazao da Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu već vodi krivični postupak protiv odgovornih osoba firme "Step trans" - zakupca-operatera skladišnog prostora i odgovornih osoba firme "Eko-karika" i dodao da će Pokrajinski sekretarijat doneti rešenje kojim će naložiti tim kompanijama zbrinjavanje opasnog otpada. 

- Ukoliko ni na taj način ne bude obezbeđen novac onda će, nažalost, država, Pokrajina ili lokalna samouprava morati to da finansira iz budžeta - rekao je Erceg.

Upitan kako je ovlašćenim laboratorijama koje obavljaju analizu za dobijanje dozvole za skladištenje promaklo da se radi o opasnom otpadu, Erceg je rekao da su oni koji su uskladištili otpad imali dozvolu za proizvodnju ulja za loženje "s" i u svojim papirima, kad su dovozili otpad, prikazali su da je u cisternama to ulje, a u stvari je bio opasan otpad, i to u količini većoj od one za koju je tražena dozvola. 

2024 © - Vesti online