Četvrtak 01.03.2018.
17:00
Vestionline, Tanjug

Šojgu: NATO raketna odbrana kao "kišobran sa rupama"

EPA-EFE/Yuri Kochetkov
Sergej Šojgu

"Ispada da antiraketni kišobran ima rupe", citirao je Interfaks Šojguove reči.

Navodi se da je Šojgu kazao da su te rupe postale vidljive nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin ranije danas otkrio čitav niz novog nuklearnog naoružanja Rusije.

Citirana je i izjava Šojgua da zemlje članice NATO pokušavaju da Rusiju uvuku novu trku u naoružanju, ali da će novo nuklearno oružje pomoći da se takav scenario izbegne.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u govoru o stanju nacije da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne.

Pomenuo je i podvodne dronove velike brzine koji imaju interkontinetalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu "Avangard" koja leti 20 puta brže od zvuka i "udara poput meteora", još jednu raketu ruskog naziva "Sarmat" koju na Zapadu zovu "Satana", sistem hipersoničnih raketa "Kinžal", kao i lasersko oružje.

Rojters ocenjuje da je govor koji je Putin održao pred ruskom elitom u konferencijskoj sali u centru Moskve bio jedan od njegovih "najborbenijih" govora poslednjih godina i da je kazao da će napad na bilo kojeg saveznika Moskve biti viđen kao napad na samu Rusiju i na taj napad će biti odgovoreno.

Navodi se da je Putin kazao da Zapad "nije uspeo da spreči napredovanje Rusije".

"Sada moraju da sagledaju novu realnost i shvate da nisam blefirao govoreći sve ovo danas", rekao je Putin.

AP navodi da je ruski lider naglasio da je razvoj ruskog novog oružja kakvog nema na Zapadu usledio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana i američke napore u razvoju sistema raketne odbrane.

Navodi se da je Putin kazao da su SAD ignorisale žalbe Rusije. "Niko nas nije slušao. Sada nas čujte", poručio je ruski predsednik.

Navodi se da je Putin rekao da će novo naoružanje pomoći u obezbeđivanju globalne stabilnosti i staviti tačku na pokušaje slabljenja Rusije.

Na kraju Putinove prezentacije, koju su na velikom ekranu pratili video prikazi raketa o kojima je govorio, ruski poslanici i druge uvažene ličnosti su ustale i aplaudirale, a u pozadini je intonirana himna Rusije.

2024 © - Vesti online