Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.02.2018.
09:22
sputniknews.com, Vestionline A

Putinova rivalka: I Rusija u NATO

Kandidatkinja za predsednicu Rusije Ksenija Sobčak nalazi se na predizbornoj turneji po Americi. Ta poseta, koja se događa šest nedelja uoči izbora u Rusiji, izazvala je brojna pitanja čak i u Americi, a neki ruski mediji je porede i sa posetom Borisa Jeljcina Vašingtonu, 1989. godine.

instagram.com/xenia_sobchak
Ksenija Sobčak "prkosi" Vladimiru Putinu

Ksenija Sobčak je već razgovarala sa američkim novinarima, ekspertima i političarima, a u planu su i sastanci sa predstavnicima Bele kuće i Molitveni doručak sa Donaldom Trampom.

Međutim, malo ko veruje da će Sobčakova na tom događaju uspeti da sa Trampom prozbori koju reč.

Američko mešanje u ruske izbore

Posetu Sobčakove Vašingtonu, Anatolij Petrenko, profesor Akademije za socijalni menadžment, tumači kao direktno mešanje SAD u izbornu kampanju u Rusiji.

- Veoma je čudno što predizborni štab šalje svog kandidata u SAD, a to je istovremeno i kršenje zakona o izborima, jer se na to gleda kao na direktno mešanje SAD u izbornu kampanju u Rusiji. Pitanje je ko plaća sve te događaje na kojima Ksenija tamo učestvuje, da li će to biti plaćeno iz njenog budžeta za izbore ili ne? Mene to jako interesuje. I, uopšte, ko plaća to putovanje? Pošto je ona u Ameriku otišla u okviru predizborne kampanje, svi troškovi moraju biti plaćeni iz tog budžeta, a ja u to veoma sumnjam. To je prvo pitanje. Koliko shvatam, ona tamo ne ide samo da nastupa, iako ona to voli, nego i da se konsultuje po nizu pitanja u vezi sa njenom izbornom kampanjom, situacijom u Rusiji, itd. Stoga, to je druga linija mešanja u našu izbornu kampanju. Sve to što ona tamo radi i nagoveštaji da će se sresti sa Trampom, u situaciji kada Vašington ima loše odnose sa ruskim vlastima, pokazuje i naklonost američkih političara prema oponentima Kremlja. A to je takođe element mešanja SAD u izbornu kampanju u Rusiji - kaže za Sputnjik Petrenko.

Ipak, neki ruski analitičari smatraju da američka elita posetu Sobčakove ne shvata ozbiljno, jer je ishod predsedničkih izbora u Rusiji dobro poznat.

Dolazak Sobčakove u SAD, smatraju politikolozi, pokazuje Amerikancima da u Rusiji postoji opozicija, pa je zbog toga mogu doživeti kao "alternativu Putinovom režimu", zaključuju analitičari.

Ne trebaju joj Trampovi saveti

Ova kontroverzna predstavnica ruskog šou biznisa u Centru za strateška i međunarodna istraživanja i u Nacionalnom pres-klubu u Vašingtonu govorila je o odnosima Rusije i SAD, NATO, ruskoj opoziciji i vlastima, predstojećim izborima i svojim planovima.

Ksenija Sobčak je ocenila da su odnosi dve zemlje gori nego u vreme Hladnog rata, ali da bi ona mogla da postane prvi "most" između Rusije i SAD.

Govoreći o razlozima svoje posete SAD, ona je izjavila da "ne radi za Ameriku", već za "dobrobit svoje zemlje", a takođe je naglasila i da Amerika za nju "nije neprijatelj".

Ona je izjavila da NATO nije pretnja Rusiji i istovremeno je iznela stav da bi Rusija trebalo da stupi u NATO, kao i da se objedini sa EU, pošto je "deo tog evropskog sistema".

Naglasila je da zapadne sankcije ne mogu da unište rusku ekonomiju, ali je iznenadila svojom izjavom o statusu Krima za koga je ranije govorila da bi ga trebalo vratiti Ukrajini.

Priznala je da većina stanovnika Rusije i Krima podržava povratak poluostrva u sastav Rusije, ali da bi referendum, koji bi bio organizovan u obe zemlje, trebalo da reši da li će Krim biti deo Rusije ili Ukrajine.

Sobčakova je rekla da u ovom trenutku u ruskoj opoziciji nema jedinstva, a pozive na bojkot izbora nazvala je "apsurdnim".

Putinovu vlast, kako je navela, legitimnom čine milioni ljudi koji za njega glasaju.

Na pitanje o ciljevima svog učestvovanja na predsedničkim izborima u Rusiji, ona je rekla da želi da bude "glas mladih Rusa".

U slučaju pobede, Rusiju bi pretvorila u parlamentarnu republiku. Prema njenim rečima, posle izbora namerava da stvori sopstvenu partiju kako bi se kandidovala za Državnu dumu 2021. godine.

Sobčakova je takođe rekla da joj nisu potrebni saveti američkog predsednika Donalda Trampa, već da bi ona njemu mogla da dâ savet. U Moskvi se sada šale da bi Sobčakova i Tramp mogli da razmene savete kao "šoumen sa šoumenom".

Sobčak: Nisam ruska Pariz Hilton

Sobčakova je pozvala američke medije da je ne upoređuju sa "glamuroznom zvezdom", pevačicom i modelom Paris Hilton, pošto je ona u Rusiji "politička figura", koja već više od 10 godina radi i kao politički novinar i piše o važnim sferama života u Rusiji.

Podsetimo, Ksenija Sobčak je ćerka Anatolija Sobčaka, nekadašnjeg gradonačelnika Sankt Peterburga i bivšeg Putinovog prijatelja i šefa, ali i kritičar Kremlja.

Ona kaže da je u predsedničku trku ušla kako bi privukla pažnju javnosti na najaktuelnija pitanja i kako bi promovisala liberalne vrednosti.

Međutim, ankete pokazuju da Sobčakova nema šanse za pobedu, dok, sa druge strane, Putina u Rusiji podržava 80 odsto građana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online