Ponedeljak 26.02.2018.
16:59
b92. net

Da li su od malih boginja zaštićeni svi rođeni posle 1971. godine?

Z. Raš
Opreza nikad dosta: Ugroženi i zdravstveni radnici

Redovna vakcinacija krenula je 1971. i tada je primana samo jedna doza. Slavica Maris, epidemiolog iz gradskog zavoda za zdravlje kaže da su te generacije delimično zaštićene, jer jedna doza vakcine ostavlja imunitet 95%. 

Pročitajte još:

tbvaccine2010.org

Veliki pomor od malih boginja

Lekari drhte čekajući vakcine

- Uvek postoji mali procenat na koje vakcina ne odreaguje, jer ni jedna vakcina ne pruža 100% zaštitu. I ta jedna doza nas štiti od težih formi oboljenja, tj. komplikacija koje se mogu javiti kada je u pitanju ovo oboljenje - rekla je u prilogu za "150 minuta". 

Imunolog Srđa Janković kaže da je velika većina rođenih pre nego što je uvedena vakcine zaštićeno jer su preležali oboljenje. 

- Male boginje su veoma zarazna bolest i veoma mali broj ljudi je odrastao a da je ne preboli i to većina bez komplikacija. Na žalost, manjina dobija komplikacije i to ponekad i opasne po život. Generacije pre nego što je uvedena vakcina su u visokom procentu, da ne kažem skoro svi, zaštićene jer su preležali. Međutim, ko nije preležao, a nije vakcinsan, nije zaštićen i ima smisla da se vakciniše.

Oni koji se brinu, mogu da se testiranje na specifična antitela, ali je potrebna konsultacija sa lekarom pre toga.

2024 © - Vesti online