Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.02.2018.
18:18
A. Vučićević - Vesti A

Veliki pomor od malih boginja

Morbile ponovo seju smrt po Srbiji. U Beogradu su prijavljena dva nova slučaja malih boginja koja su završila tragičnim ishodom. Beograđanke Lj. D. (45) i M. M. (30) umrle su prošle nedelje na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije.

Z. Raš
Virus vreba na sve strane: Ugroženi i zdravstveni radnici

Nesrećne žene nisu bile vakcinisane, a u bolnicu su primljene u odmakloj fazi bolesti. Dijagnostikovan im je težak oblik morbila koji je prouzrokovao teško zapaljenje pluća. Kod obe pacijentkinje upala je zahvatila oba plućna krila, što je uticalo na rad ostalih vitalnih organa. Broj preminulih od ovog oboljenja sada je porastao na pet.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", od početka oktobra registrovano je ukupno 2.280 slučajeva malih boginja. Najmlađa obolela osoba ima 15 dana, a najstarija 65 godina. Većina obolelih, čak 94 odsto je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Oko trećina obolelih je u bolnici. Zapaljenje pluća je registrovano kod 266 obolelih, dok je kod jedne osobe došlo do zapaljenja mozga. Najviše obolelih je u Beogradu (835) i Nišu (497). Na teritoriji Kosova i Metohije registrovano je 324 obolele osobe. MMR vakcina protiv morbila u Srbiji se, inače, primenjuje od 1994. godine.

Epidemija malih boginja pogodila je i Dom za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici u Beogradu gde su se morbile pojavile kako među zaposlenima, tako i među decom. Na udaru su se našli i zdravstveni radnici Urgentnog centra, gde je obolelo 15 zaposlenih, kao i osoblje Gradskog zavoda za bolesti pluća na Zvezdari, gde je zaraženo četvoro zdravstvenih radnika. 

I Evropa ugrožena

Nije samo Srbija ugrožena kada su male boginje u pitanju. U Evropi se broj obolelih utrostručio. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti saopštio je uzrok tome nizak stepen vakcinacije. U 2017. je prijavljeno 14.400 slučajeva morbila u 30 zemalja, dok je u 2016. zaraženo 4.600 ljudi, navodi se u izveštaju. Evropski zvaničnici navode da je nagli porast broja zaraženih morbilama uslovljen epidemijama u Rumuniji, Italiji, Grčkoj i Nemačkoj, ali i u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Švedskoj. Od 2016. godine u Evropi je registrovano 50 smrtnih slučajeva od morbila, najčešće kod dece mlađe od pet godina.

U toj ustanovi sprovedena je vakcinacija zaposlenih u laboratoriji jer su izloženi najvećem riziku.
Epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović ističe da je teško predvideti tok epidemije jer ona zavisi od obuhvata vakcinacije.

- Ono što ohrabruje i nadam se da će dovesti do kraja ovu pošast je činjenica da je nakon prvih smrtnih slučajeva porastao broj roditelja koji dovode decu da se vakcinišu - rekao je Radovanović.

Preminula i zdravstvena radnica

Od posledica komplikacija izazvanih malim boginjama, preminula je i zdravstvena radnica koja je radila kao razvođač pacijenata na Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije. U saopštenju KCS navodi se da je pacijentkinja zbog hronične osnovne bolesti bila na terapiji i bolovanju od oktobra 2017. godine.

On ističe da je neophodno da obuhvat vakcinacije bude veći i da će samo tako biti zaštićeni svi oni koji zbog različitih zdravstvenih problema ne mogu da prime MMR vakcinu.

- Bez obzira na to što visoka temperatura posle vakcinacije deluje uznemirujuće za roditelje, koja se javlja kod dece starije od 15 meseci, to je ništa u odnosu na bolesti od koje umiru nevakcinisani - kaže za "Vesti" Radovanović.

Svađa Karleuše i Lončara

Udruženje "Pedijatrija zasnovana na dokazima" podnelo je krivične prijave za širenje panike i nereda protiv 43 osobe koje su javno pozivale roditelje da ne daju deci MMR vakcinu protiv malih boginja. Među njima je i pevačica Jelena Karleuša. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je takva tužba dobra.
- Da li je neko od tih narodnih pevačica i ostalih šarlatana došao u neku od zdravstvenih ustanova da obiđe decu koja su dobila komplikacije od morbila? Da pogledaju u oči lekare i sestre koji se bore da ih izleče od nečega što nije moralo da im se dogodi u 21. veku? Kako oni objašnjavaju da nismo imali epidemije sa smrtnim slučajevima dok je obuhvat vakcinacije bio visok, a imamo ih danas, jer poslednjih nekoliko godina upozoravamo da se broj vakcinisanih smanjilo zbog kampanje ljudi koji su, na kraju krajeva, sami bili vakcinisani kao deca - rekao je Lončar.
Karleuša je na ovu izjavu oštro reagovala.
- Ovaj ministar Lončar ako me još jednom pomene, moraću da ga tužim. Razumem opsesiju, razumem i da moraš, ali odjebi. Zastrašuj one koji se tebe i tvoje klike plaše - rekla je Karleuša.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online