Četvrtak 22.02.2018.
19:19
A. Vučićević - Vesti

Lekari drhte čekajući vakcine

Z. Raš
Panika u bolnicama: Zdravstveni radnici su na udaru virusa

Kako je potvrđeno beogradskim medijima, žena koja je radila u Kliničkom centru Srbije na odeljenju endokrinologije preminula je pre dva dana od posledica morbila. Ona je šesta žrtva pošasti koja broji više od 2.000 obolelih.

Na bojnom polju u kojem boginje odnose pobedu za pobedom, naslovne strane pune se prepucavanjima ko je kriv zbog ogromnog broja nevakcinisane dece. Konkretan plan za rešavanje problema ne nudi niko.

Iako je epidemija počela u oktobru, te je Ministarstvo zdravlja najavilo obaveznu vakcinaciju zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, lekari i sestre i dalje su ugroženi, a sada je ta neodgovornost odnela i prvu žrtvu. Jednom dozom MMR vakcine treba da se vakcinišu svi zdravstveni radnici rođeni 1971. godine i kasnije i oni predstavljaju prioritet prvog reda.

Iako je Ministarstvo još ranije, uz vanrednu vakcinaciju dece starosti do 14 godina, planiralo i zaštitu medicinara, trebalo je da se stvori pravni osnov za imunizaciju zaposlenih u zdravstvu. Pravilnikom o imunizaciji bila je predviđena obavezna vakcinacija zaposlenih u zdravstvu protiv zaraznih bolesti od 1. januara 2019. Epidemija je tu vakcinaciju požurila, ali se na tu odluku čekalo četiri meseca.

Do sada je obolelo između 100 i 200 zdravstvenih radnika, a kada će tačno svi biti zaštićeni vakcinom, ne zna se. Za sada je obezbeđen određeni broj vakcina za medicinare "prvog reda", odnosno one koji su izloženi najvećem riziku. U Gradskom zavodu za bolesti pluća i zaštitu od tuberkuloze vakcinisani su samo zaposleni u laboratoriji jer je ocenjeno da su izloženi najvećem riziku da se zaraze, a kada će ostali lekari i sestre doći na red, niko u toj ustanovi ne zna. Do tada im ostaje samo da se nadaju da će ih boginje zaobići.

Kako je najavljeno, najpre će se pažnja usmeriti na zaposlene u Beogradu i Nišu, zbog toga što je u tim gradovima najveći broj obolelih. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da su obezbeđene vakcine za sve zdravstvene ustanove i da je vakcinacija počela.

- Sve ovo što se dešava je neplanirani trošak budžeta i taj novac je mogao da se iskoristi u druge svrhe - rekao je Lončar.

Broj raste iz dana u dan

Od početka oktobra 2017. godine registrovano je 2398 slučajeva malih boginja u Srbiji. Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija 65 godina. Većina obolelih je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Jedna trećina obolelih se nalazi u bolnici. Kada je reč o težim komplikacijama, kod 278 osoba je registrovana upala pluća, a kod jedne osobe zapaljenje mozga. Najviše obolelih ima u Beogradu i Nišu, a na Kosovu je registrovano 326 obolelih. Šest osoba je preminulo, među kojima je i dvogodišnji dečak iz Niša.






 

2024 © - Vesti online