Sreda 21.02.2018.
18:27
Vestionline

"Mladić traži da ga puste, a 16 godina se tamo krio"

EPA/ICTY/Handout
Ratko Mladić u Hagu

Tužioci su tražili da žalbeno veče sudskog Mehanizma u Hagu, pravnog naslednika Haškog tribunala, odbaci taj zahtev Mladićevih branilaca kao neosnovan. Prema tužilaštvu, Mladić nije dokazao da bi se, ako bi bio pušten na lečenje u Srbiji, vratio u haški pritvor po okončanju tog lečenja.

"Takođe, Mladić nije dokazao da postoje 'posebne okolnosti' u vezi s njegovim zdravstvenim stanjem koje bi opravale puštanje na privremenu slobodu posle izricanja presude. Mladić je propustio čak i da konkretno navede koju terapiju on zahteva, a nije ni argumentovao da primerena nega nije dostupna u Holandiji", naveli su tužioci. 

Hitan zahtev Mladićeve odbrane da on bude pušten u Srbiju na lečenje podnet je početkom februara kao poverljiv dokument. Tužilaštvo u današnjem odgovoru tvrdi da se rizik od Mladićevog bekstva povećao pošto mu je u novembru izrečena doživotna zatvorska kazna. 

"Tvrdnja Mladićeve odbrane da garancije koje je dala Vlada Srbije 'poništavaju' rizik od bekstva je nedokazana... Mladić traži da bude pušten u istu državu u kojoj je mogao da 16 godina živi kao begunac", naveli su tužioci, aludirajući na činjenicu da je Haški tribunal optužio Mladića 1995, a da je on u Srbiji bio uhapšen 2011. 

Tužilaštvo je odbacilo i argument odbrane da Mladiću zdravstveno stanje ne dozvoljava bekstvo, isto kao što je i bivšem lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću. Zastupnici optužbe podsećaju da je Hadžić bio pušten na privremenu slobodu pošto je utvrđeno da je oboleo od raka u završnoj fazi, što nije slučaj s Mladićem. 

Navodu iz zahteva odbrane da se Mladićevo zdravlje pogoršalo toliko da lečenje ne može biti nastavljeno u pritvoru, tužioci su suprotstavili "brojne i konzistentne izveštaje nezavisnih specijalista", kao i lekara iz pritvora koji Mladića leče godinama. 

"Nijedan medicinski izveštaj koji je podnela Mladićeva odbrana ne preporučuje da on bude pušten u Srbiju iz medicinskih razloga", tvrdi tužilaštvo. 

Optužbe Mladićeve odbrane da je on neadekvatno lečen u pritvoru, tužioci su, takođe, odbacili pozivajući se na izveštaje nezavisnih specijalista i pritvorskih lekara. Tužilaštvo je naznačilo i da su i raspravno i žalbeno veće Haškog tribunala već odbacili iste argumente koje je odbrana izložila zahtevajući da Mladić bude pušten u Rusiju na lečenje. 

General Mladić (75) preživao je tri moždana udara pre nego što se našao u haškom pritvoru. On se 2013. u sudnici zahvalio lekarima iz pritvora i bolnica u Hagu što su mu spasili život. Odbrana je nedavno tražila da prvostepena presuda bude poništena zbog toga što, kako tvrdi, Mladić zbog demencije i moždanih oštećenja nije bio u stanju da učestvuje u procesu. 

Tribunal je ranije utvrdio da je Mladić, uprkos oboljenjima, sposoban da mu bude suđeno. 

Rok za najavu žalbi ističe 22. marta.

2024 © - Vesti online