Petak 16.02.2018.
12:59
Vestionline, Tanjug

"Dok je srpskog naroda i Kosovo je srpsko!"

Medija centar Beograd
Srbija spremna na ustupke, ali nezavisnot Kosova nije jedan od njih: Nenad Popović

- Nezakonito otimanje Kosova stvorilo je društvo u našoj južnoj pokrajini zasnovano na zločinima, kriminalu, korupciji, progonu, siromaštvu. Takvo propalo društo ne može biti deo međunarodne zajednice. Na nama je sada, kao državi, da u narednom periodu, koristeći ove nove povoljne okolnosti za nas, izgradimo kroz unutrašnji dijalog srpski kompromis o Kosovu i utvrdimo nakon toga jasnu i čvrstu platformu za pregovore sa Albancima - poručuje Popović.

Kaže i da su Srbija i srpsko društvo spremni i za velike ustupke i teške odluke, ali ne i takve da Kosovo bude nezavisno, niti da ta lažna država bude članica UN. 

Kosovo treba da ima najveću moguću autonomiju, ali konačni status ove teritorije mora da bude definisan u okviru Ustava Republike Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, predlaže Popović.

- Kakvi god bili pritisci, kakve god bile ucene u narednom periodu u vezi sa našim članstvom u EU, od Kosova kao dela Srbije srpski narod neće odustati. Dok je srpskog naroda, Kosovo je Srbija! Dogodine u Prizrenu - zaključuje Popović.

Popovoć kaže da oni koji su nas bombardovali da bi nam uzeli Kosovo, ne prihvataju više nikakve ponude Srbije kosovskim Albancima, koje bi im omogućile najvišu moguću autonomiju u okviru ustavnog poretka naše države.

Čak ni takvi koraci i odluke, kakve su bile one koje je donosila Vlada od 2008. do 2012. godine, a koje su išle direktno protiv interesa države i jačale tu lažnu kosovsku nezavisnost, ne zadovoljavaju više one koji našim priznanjem te nakazne tvorevine žele da opravdaju svoje bezakonje i operu svoju nečistu savest.  

Podseća da iz pojedinih evropskih zemalja poručuju da je uslov za članstvo Srbije u EU da prizna nezavisno Kosovo i dodaje da posebno sada, pokrovitelji lažne kosovske nezavisnosti vrše još jači pritisak na Srbiju, jer su došli u ćorsokak posle odlučnog stava Španije da nikakvo nezavisno Kosovo ne može biti član EU.

- Njihova nova strategija sada se sastoji u pritisku i ucenama da Srbija mora da prizna nezavisnost, jer posle srpskog priznanja i saglašavanja za otimačinom dela sopstvene teritorije, protivljenje koji prema tom nezakonitom činu tvrdo iskazuju pet članica u EU, ali i Rusija i Kina u SB UN postalo bi bespredmetno - navodi Popović.. 

Kako i pored svih propusta koje je učinila Vlada u periodu od 2008. do 2012. godine u pogledu politike prema Kosovu, ostali smo čvrsti u stavu da takvu lažnu, i na zločinima zasnovanu državu, nikada niko u Beogradu neće priznati, naveo je o i dodao da  takva lažna država nikada neće biti članica UN. 

Sada nam se otvaraju nove mogućnosti da još više istrajemo u našem stavu odbrane teritorijalnog integriteta, posebno nakon odlučnog stava Španije oko evropskih integracija regiona, ali i sve većeg uviđanja mnogih drugih država da je čitav taj projekat nezavisnog Kosova za ovu deceniju propao. 

2024 © - Vesti online