Utorak 06.02.2018.
12:39
Vestionline, Srna

Vehabije u Sarajevu obučavaju maloletnike: "Ko smo mi? Askeri!"

youtube.com/DIWAN BiH
Maloletnici prolaze vojnu obuku od izgovorom zimskog kampa

Na snimku vehabije dečacima daju pouke iz islama, te ih izvode na otvoren prostor gde imaju vežbe identične vojničkim pripremama, piše "Dnevnik.ba".
 
Dečake glasno pitaju: "Ko smo mi?" Nakon čega dječaci u glas odgovaraju: "Askeri" (vojnici).
 
Čitav program "zimskog kampa" osmišljen je u formi vojničkih priprema. Prvo ide indoktrinacija, pa fizičke pripreme na poligonu, a onda dečake uče borilačkim veštinama, navodi isti izvor, dodavši da jedino što nedostaje kompletnom treningu jeste oružje.
 
- Ali i bez oružja, činjenica da dečake postrojavaju u vojne formacije, problematična je s više aspekata - navodi se u tekstu.

 Prema dostupnim informacijama, "Asker" ima sedište u Sarajevu, a u toj organizaciji se okupljaju pripadnici vehabijsko-selefijskog pokreta.
 
Nije poznato da li imaju ovlaštenja da vode decu na bilo kakve obuke ili provode vreme s njima, kao što nije poznato ni da li roditelji znaju u kakvu vrstu "zimskog kampa" njihova deca idu, dodaje se u tekstu.
 
S obzirom na to, da su snimak postavili sami organizatori "zimskog kampa", jasno je da svoje aktivnosti uopšte ne kriju, odnosno da se osećaju zaštićeni od vlasti ili bilo kakvog progona, te da vojnu obuku maloletnika nesmetano sprovode, navodi portal "Dnevnik.ba".

2021 © - Vesti online