Nedelja 28.01.2018.
22:33
Vestionline, Tanjug

"Izložba o Jasenovcu najveća pobeda srpske diplomatije"

Printscreen
"Jasenovac, pravo na nezaborav"

Ta izložba je, kako je naveo u izjavi za javnost, prvi korak u saznavanju celokupne istine o zločinima nad srpskim narodom u NDH koji moraju postati deo obrazovnog sistema svih svetskih univerziteta.

- Činjenica da se hrvatska javnost toliko uznemirila oko izložbe u Njujorku, je jasan pokazatelj koliko je ova izložba značajna na međunarodnom planu, jer će naučni krugovi iz celog sveta napokon imati prilike da saznaju istinu o velikoj žrtvi našeg naroda u borbi protiv fašizma i antisemitizma - naveo je Kostić.

On je ukazao da je izložba "Jasenovac, pravo na nezaborav" rezultat sinergije naučnih krugova Srbije i Izraela, koji su želeli da sa istorijski utvrđenim činjenicama skrenu pažnju na problem relativizacije neonacizma, koji i danas ponovo dobija nove oblike ne samo na Balkanu, nego i u mnogim državama savremene Evrope.

Kako je dodao, ova izložba je dobila podršku od mnogih državnih institucija, jer je u aprilu 2017. godine u organizaciji Odbora za dijasporu i Srbe u regionu bila predstavljena diplomskim predstavnicima u Beogradu, našim parlamentarcima i celokupnoj srpskoj javnosti u zgradi Narodne skupštine Republike Srbije.

Sada je, kako je istakao, neophodno da predstavnici srpskog rasejanja organizuju ovu izložbu u svim svetskim metropolama gde žive Srbi, jer smatra da je "upravo ova izložba najbolji metod u prevenciji genocida koji opet može zadesiti svetsku civilizaciju".

2024 © - Vesti online