Sreda 24.01.2018.
08:48
Vestionline, Tanjug

Rusija ima nacrt rezolucije za novu istragu o Siriji

EPA/Peter Foley
Uspostaviti novo međunarodno istražno telo koje će utvrditi činjenice napada, poručili Rusi u UN

Komisija bi trebalo da radi "na osnovu detaljnih i nepobitnih dokaza", izjavio je privremeni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

- Želimo da se izdignemo iznad nesuglasica i da predložimo da bude uspostavljeno novo međunarodno istražno telo koje će utvrditi činjenice na osnovu detaljnih i nepobitnih dokaza dobijenih transparentnim i pouzdanim metodama tako da Savet bezbednosti može da identifikuje one koji su odgovorni za upotrebu otrovnih agenasa kao oružja - istakao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN, prenosi Tass. 

To bi, prema njegvim rečima trebalo da bude "profesionalni i depolitizovani" mehanizam.

 
- Pripremili smo odgovarajući nacrt rezolucije i zatražili od sekretarijata da ga prosledi članicama. Nadamo se da će članovi Saveta bezbednosti razgovarati o našoj inicijatici u svojim prestonicama što pre - naglasio je on. 

Mandat Zajedničkog istražnog mehanizma u Siriji (JIM) Međunarodne organizacije UN za zabranu hemijskog oružja (UN-OPCW) istekao je 18. decembra 2017, a članice Saveta bezbednosti UN nisu uspele da postignu sporazum o produženju njegovog mandata. 

JIM je uspostavljen rezolucijom Saveta bezbednosti UN u avgustu 2015, kako bi bili identifikovani odgovorni za hemijske napade u Siriji. 

To telo je izdalo sedam izveštaja u kojima krivi sirijsku vladu za četiri hemijska napada.

2024 © - Vesti online